Počas sviatkov to už nie je ako keď som bola malá. V nedeľu sme mali slávnostné raňajky, okolo piatej obedo-večeru s celou rodinou. Obe sme si vychutnali a posedeli si dlhšie ako zvyčajne. Porozprávali sa a pospomínali všetko, čo sme zažili odkedy sme sa nevideli. Na Veľkonočný pondelok bolo už len také jednoduchšie posedenie. Respektíve, len jednohubky a malé koláčiky, ktoré sa ponúkali šibačom a polievačom. 

Ponúkam pár receptov na stretnutie s rodinou počas obeda či večere na Veľkonočnú nedeľu. 

Vyprážané kozľacie

500 g vykosteného kozľacieho mäsa, soľ, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 50 g hladkej kukuričnej múky, 50 - 70 g postrúhaného údeného syra, 70 ml čierneho piva 12°, olej na vyprážanie

Mäso pokrájame na rezne a osolíme. Z ostatných surovín urobíme cestíčko. Obalíme v ňom mäso. Vyprážame v rozhorúčenom oleji z oboch strán asi po 5 - 6  minút. Podávame s varenou zeleninou.

Morčacie rezy so šunkou

400 g varených morčacích pŕs, 200 g údenej varenej šunky, 4 plátky mäkkého syra, 8 plátkov syra, soľ, mleté čierne korenie, olej

Morčacie prsia položíme do vyolejovanej zapekacej misy. Osolíme a okoreníme. Na ne poukladáme šunku a na to položíme syr. Zapečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Podávame so spareným hráškom a mrkvou.

Jahňacie na víne

600 g jahňacieho mäsa, 50 g bielej alebo žltej cibule, 250 g koreňovej zeleniny, 2 polievkové lyžice kečupu, 125 ml bieleho suchého vna, 100 g strúhaného Ementálu, soľ, mleté čierne korenie

Mäso pokrájame na rezne. Osolíme a z oboch strán prudko opečieme. Odložíme na tanier. Do výpeku vsypeme cibuľu. Opečieme ju do sklovita. Pridáme pokrájanú zeleninu. Udusíme ju do mäkka. Mäso položíme do jénskej misy. Posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Medzitým si rozmixujeme zeleninu, osolíme a okorením, rozriedime vínom a kečupom. Podávame s ražným chlebom. 

Špenátový závin

200 g hladkej múky, 1 polievková lyžica oleja, 2 vajíčka, 4 polievkové lyžice šľahačky, soľ, 1000 g čerstvého špenátu, 400 g mletého miešaného mäsa, 4 jarné cibuľky 

Z múky, soli, oleja , šľahačky a vajec urobíme cesto. Ak je príliš husté, môžeme pridať 1 - 2 polievkové lyžice studenej vody. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Na oleji opečieme cibuľku a mäso. Pridáme čerstvý špenát. Dobre premiešame. Okoreníme. Mäso rozotrieme na rozvaľkané cesto. Zrolujeme do závinu, položíme na papierom vyložený plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 40 minút. Pred pečením, potrieme studenou vodou. Po upečení nakrájame na krúžky šírky asi 2 cm. Podávame s paradajkovým šalátom. 

Výborné recepty z našej stránky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/737-varene-hovadzie-so-zelenou-fazulkou-a-zeleninovym-pyre 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/605-sefkuchar-vari-spenatove-rizoto