Ešte som stihla. Aspoň posledný májový víkend bol bryndzový. Konečne som naďabila na pravú bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka bez pančovania kravským. Mala som typ na jeden obchod. Keď sa mi podarilo prísť, bolo vypredané. Posledné týždne boli v práci akési náročnejšie a tak som hodila dosť neskoro do obchodu. Asi už viacerí zistili aký je rozdiel chute bryndze v tejto kvalite a tej, čo je bežne v poravinách.

Proste tu na dolniakoch je to horšie. Verím, že na horniakoch nie.

Čo sme písali u nás na webe o bryndzi v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1333-bryndza 

 

Najnovšie recepty

  

Moderný demikát

4 polievkové lyžice zemiakovej kaše zo včera, 4 veľké zemiaky, 750 ml vody, vňať z jarnej cibuľky

Zemiaky nakrájame a varíme vo vode asi 10 minút. Potom polovicu zemiakov vyberieme a rozložíme do štyroch hlbokých tanierov. Zvyšné zemiaky s vodou a zemiakovou kašou rozmixujeme aj spolu s bryndzou. Rozdelíme do tanierov na zemiaky a posypeme zelenou vňaťou podľa vôle. Ihneď podávame.

Nie je vhodné prihrievať. Môžeme podávať aj studené. 

Bryndzové halušky

 4 veľké zemiaky, 1 vajíčko, pohánková múka, 200 g bryndze, 2 polievkové lyžice bieleho tučného klasického jogurtu, pažítka a opečená slaninka na ozdobu

Očistené zemiaky nastrúhame do veľkej misy. Premiešame s vajíčkom a múkou. Urobíme cesto ako puding. Halušky haluškárom nahádžeme do vriacej dobre osolenej vody. Počkáme kým vyplávajú. Vyberieme z vody a v inej mise ich premiešame s bryndzou. Na tanieri podávame poliate slaninkou a posypané pažítkou a troškou jogurtu.

Bryndzová nátierka

150 g bryndze, 75 g masla, reďkovky alebo cibuľka na ozdobu

Zmäknuté maslo zmiešame s bryndzou. Aké jednoduché, že? Prípadne môžete pridať trochu mletého čierneho korenia alebo ako robila v detsve moja stará mama, mletej červenej papriky.

 

Pár receptov z nášho receptára

Demikát https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky/662-jednoduchy-demikat 

Polievka zo srvátky a bryndze https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky/379-polievka-zo-srvatky-a-bryndze 

Sušienky https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/413-bryndzove-susienky

Oblátky https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/92-bryndzove-oblatky 

Halušky https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/158-bryndzove-halusky