Bryndza

Čo je to? Mletý a premiešavaný so soľou čerstvý ovčí syr.

Špeciálne sa viac hovorieva o májovej bryndzi. Táto bryndza môže obsahovať aj viac ako 700 mg (na 100 g bryndze) vápnika.

V máji sa ovce vyháňajú na pašu na zelené lúky. Ovce teda spásajú viac zelene, ktorá obsahuje väčšie množstvo kyseliny listovej. To má vplyv na kvalitu mlieka a potom aj na syr a bryndzu.

Dnes sa bryndza vyrába aj zmiešaním kravského čerstvého syra s ovčím. Alebo sa pasterizuje.

Miešanie ovčieho a kravského mlieka mení chuť výslednej bryndze. Preto aj chcete použiť bryndzu na varenie napríklad bryndzovej polievky či Demikátu alebo z nej piecť bryndzové rožky či len urobiť plnku do slaného koláča, odporúčame použiť 100 %-tnú ovčiu bryndzu.  Určite budete cítiť ten rozdiel chutí.

Bryndzové halušky

2 väčšie zemiaky uvarené v šupke, asi 100 g ražnej hladkej múky, asi 100 g ovsenej múky, 1 vajíčko, štipka soli a trochu vody 

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemno. Vmiešame rozmiešané vajíčko a po lyžiciach "na striedačku" vmiešavame múky so soľou. Ak je cesto husté po lyžiciach vmiešame vodu. 
Cesto potom na lopáriku hádžeme do vraicej vody. Varíme, kým nevyplávu halušky na hladinu. Vyberieme dierovanou naberačkou do misy, kde premiešame s trochou masla, aby sa nelepili. Zľahka vmiešame bryndzu. Môžeme vmiešať na jemno pokrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Na tanieri podávame dekorované opečeným kúskom slaniny.

Bryndzové bochníčky

 150 g masla, 150 g bryndze, 150 g hladkej chlebovej múky, 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku

Zmäknuté maslo zmiešame s bryndzou. Do tejto zmesi vmiešame múku s kypriacim práškom a vypracujeme cesto. Necháme ho odpočívať asi štvrťhodiny. Následne ho vyvaľkáme asi na hrúbku 2 cm. Vykrojíme kruhy s priemerom asi 6 cm. Položíme ich na papierom vyložený plech. Potrieme ich vodou a jemne posypeme kryštálikovou soľou a rascou. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. Po piatich minútach stiahneme teplotu na 180° a pečieme ešte asi 10 - 12 minút.  
Vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť. Sú vhodné k pivu, vínu i čaju. 

Pohánková kaša s bryndzou

Dve polievkové lyžice pohánkových vločiek zalejeme vodou. Povaríme asi 3 - 4 minúty. Chvíľu necháme postáť. Scedíme. Premiešame s polievkovou lyžicou bryndze. Pridáme kúsky opraženej slaninky s cibuľou. 

 

Odkazy na naše staršie recepty

 https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/282-demikat 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/39-studena-kuchyna/334-bryndzova-natierka-jednoducha 

 https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/413-bryndzove-susienky 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

zuzanapapucikova

je to super


28/02/2021 - 10:59 1
renhaj

Ďakujem

23/02/2021 - 20:16 2
DenSim

Ďakujem za registráciu. :)

21/02/2021 - 20:04 2
AnnaSed

Ďakujem za registráciu

07/02/2021 - 20:26 1
silbod

monika sappanosová, stačí ak ste prepojená v prihlásení cez FB alebo Twitter

01/02/2021 - 14:17
monika sappanosová

rada by som sa zaregistrovala, ale akosi mi to nejde, ďakujem

31/01/2021 - 17:43
silbod

petrabohusova, vpravo dolu je drobná zelená šípka na každej snímke. Po jej stlačení sa Vám stiahne obrázok do stiahnutých dokumentov.


31/01/2021 - 13:36 1
petrabohusova

Ja som sa zaregistrovala a prihlásila, aj tak neviem, ako mám stiahnuť tlačivo "pochvala", nevidím tam žiadnu ikonku na stiahnutie.

31/01/2021 - 11:14
Maja

Edit: Mali ste chybu v emaily - namiesto atlas.sk, len tlas.sk. Mail som preposlala, ak by neprišiel ani tento, tak nám pošlite správu

30/01/2021 - 17:59 1
Jana272

Dobrý deň,zaregistrovala som sa na stránku,no neprišiel mail na potvrdenie registrácie.

28/01/2021 - 17:55

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri