Bryndza

Čo je to? Mletý a premiešavaný so soľou čerstvý ovčí syr.

Špeciálne sa viac hovorieva o májovej bryndzi. Táto bryndza môže obsahovať aj viac ako 700 mg (na 100 g bryndze) vápnika.

V máji sa ovce vyháňajú na pašu na zelené lúky. Ovce teda spásajú viac zelene, ktorá obsahuje väčšie množstvo kyseliny listovej. To má vplyv na kvalitu mlieka a potom aj na syr a bryndzu.

Dnes sa bryndza vyrába aj zmiešaním kravského čerstvého syra s ovčím. Alebo sa pasterizuje.

Miešanie ovčieho a kravského mlieka mení chuť výslednej bryndze. Preto aj chcete použiť bryndzu na varenie napríklad bryndzovej polievky či Demikátu alebo z nej piecť bryndzové rožky či len urobiť plnku do slaného koláča, odporúčame použiť 100 %-tnú ovčiu bryndzu.  Určite budete cítiť ten rozdiel chutí.

Bryndzové halušky

2 väčšie zemiaky uvarené v šupke, asi 100 g ražnej hladkej múky, asi 100 g ovsenej múky, 1 vajíčko, štipka soli a trochu vody 

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemno. Vmiešame rozmiešané vajíčko a po lyžiciach "na striedačku" vmiešavame múky so soľou. Ak je cesto husté po lyžiciach vmiešame vodu. 
Cesto potom na lopáriku hádžeme do vraicej vody. Varíme, kým nevyplávu halušky na hladinu. Vyberieme dierovanou naberačkou do misy, kde premiešame s trochou masla, aby sa nelepili. Zľahka vmiešame bryndzu. Môžeme vmiešať na jemno pokrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Na tanieri podávame dekorované opečeným kúskom slaniny.

Bryndzové bochníčky

 150 g masla, 150 g bryndze, 150 g hladkej chlebovej múky, 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku

Zmäknuté maslo zmiešame s bryndzou. Do tejto zmesi vmiešame múku s kypriacim práškom a vypracujeme cesto. Necháme ho odpočívať asi štvrťhodiny. Následne ho vyvaľkáme asi na hrúbku 2 cm. Vykrojíme kruhy s priemerom asi 6 cm. Položíme ich na papierom vyložený plech. Potrieme ich vodou a jemne posypeme kryštálikovou soľou a rascou. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. Po piatich minútach stiahneme teplotu na 180° a pečieme ešte asi 10 - 12 minút.  
Vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť. Sú vhodné k pivu, vínu i čaju. 

Pohánková kaša s bryndzou

Dve polievkové lyžice pohánkových vločiek zalejeme vodou. Povaríme asi 3 - 4 minúty. Chvíľu necháme postáť. Scedíme. Premiešame s polievkovou lyžicou bryndze. Pridáme kúsky opraženej slaninky s cibuľou. 

 

Odkazy na naše staršie recepty

 https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/282-demikat 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/39-studena-kuchyna/334-bryndzova-natierka-jednoducha 

 https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/413-bryndzove-susienky 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri