Ešte si spomínate, že sme pred pár rokmi uviedli na našom portále jeden z najčítanejších receptov - mäsový puding? Vtedy sme so šéfkuchárom Romanom pripravili jedlo, ktoré mal rád, no v súčasnych reštauráciach sa už v jedálničku nevyskytuje. Dokonca ani v tých, ktoré sa chvália jedlami starých mám. Dnes budeme pokračovať a ponúkneme Vám niekoľko pudingov na slano. 

Mäsový puding

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/970-sefkuchar-vari-masovy-puding 

Zeleninový puding

30 g masla, 3 vajíčka, 2 rožky, 80 g mrkvy, 20 g zeleru, 50 g zeleného hrášku, soľ, muškátový oriešok, petržlenova vňať, plnotučné mlieko

Najprv si do vlažného mlieka namočíme na menšie kúsky nakrájané rožky. Maslo zo žĺtkami vymiešame do penista. Pridáme vyžmýkané rožky, uvarenú a rozmixovanú zeleninu. Osolíme, okoreníme muškátovým orieškom a posekanou petržlenovou vňaťou. Primiešame tuhý sneh z bielkov. Pudingovú formu vymastíme maslom a vysypeme jemnou strúhankou z bieleho pečiva. Formu naplníme masou. Po naplnení ju vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do polovice výšky formy. Hrniec prikryjeme pokrievkou. Varíme asi 15 minút nad parou. 

Puding vyklopíme na podnos. Povrch posypeme petržlenovou vňaťou a tenkými krúžkami paradajok. Podávame nakrájané ako torta spolu s varenými zemiakmi. 

Kelový puding

300 g kelu, 10 g masla, 60 g ryže, 50 g údenej šunky, 3 vajíčka, mleté čierne korenie, soľ

Kel očistíme a voložíme do osolenej vriacej vody. Zatiaľ preberieme a pemyjeme ryžu. Uvaríme ju do polomäkka. Uvarený a vychladnutý kel nakrájame na veľmi drobno. Maslo so žĺtkami vymiešame do penista. Posolíme a okoreníme zmes. Do žĺtkovej zmesi v miešame na veľmi drobno posekanú šunku, vychladnutý kel aj ryžu. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pudingové formy alebo hrnčeky vymastíme trochou masla a vysypeme jemnou chlebovou strúhankou. Naplníme ich zmesou. Hrnčeky vložíme do hrnca s vodou a pod pokrievkou varíme vo vodnom kúpeli asi 20 minút. 

Vyklopíme a podávame so zemiakovou kašou. 

Karfiolový puding

400 g karfiolu, 4 vajíčka, 40 g masla, 50 g kukuričnej múky, 100 g čerstvých húb, 30 g žltej cibule, 30 g masti, jemná chlebová strúhanka, soľ, mleté čierne korenie

Karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Na masti udusíme na drobno pokrájané huby. Žĺtky vymiešame do penista. Pridáme na ružičky rozobraný karfiol a hrubšie časti posekané na drobno. Premiešame spolu s hubami a múkou. Ochutíme soľou a korením. Vmiešame múku. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do karfiolovej masy. Formu na puding vytrieme jemne maslom a vysypeme strúhankou. Formu naplníme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do polovice výšky formy. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme asi hodinu. 

Tento puding radšej robím ako nákyp v tortovej forme a pečiem ho vo vyhriatej rúre na 200 °C 45 minút. Po upečení vyklopím a prekryjem plátkami syra, ktoré prilnú k nákypu a vytvoria dojem torty. Tak môžete pripraviť slanú tortu na pánsku party.