Posledné dva roky sa snažím aspoň raz do mesiaca si urobiť v nedeľu taký brunch. Vstanem ozaj neskoro na moje pomery. Môžem si urobiť dobrú kávu. Odštavím si pomaranče a citróny a urobím si zo studeného zeleného čaju limonádu. Vtedy si aj stihnem upiecť výborné žemle a môžem si urobiť také raňajky, ktoré zasýtia telo aj dušu. Lebo zvyčajne si urobím dobrú omeletu a pri raňajkách čítam dobrú knihu alebo lúštim krížovku.
Vyskúšajte aj Vy. Je to ozaj výborné.
Recepty na moje obľúbené omelety.
Drevorubačská
4 vajíčka, 50 g oravskej prerastenej slaniny, 50 g šampionov, 25 g oleja, 20 g masla, 200 g varených zemiakov, 20 g žltej cibule, soľ, rasca
Na oleji sprníme na drobno nakrájanú cibuľu spolu s na kocky pokájanou slaninou. Na ňu položíme vedľa ceba na tenké plátky pokrájané šampiony. Zľahka premiešame. Na povrch poukladáme na plátky nakrájané očistené zemiaky. Posolíme a orascujeme. Zľahka premiešame. Pekáč z jenskeho skla vytrieme maslom a do neho vyklopíme masu z panvice, ktorú zalejeme rozšľahanými vajíčkami a necháme zapiecť pri 200 °C asi 15 minút.
Na tanier potom vykrojíme akúsi kocku a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávať môžeme s hlávkovým šalátom alebo paradajkou a paprikou.
Pórová
4 väčšie póry, 40 g masla, 4 vajíčka, 125 ml plnotučného mlieka (alebo šľahačky), 10 g polohrubej múky (Liana na svetlý chlieb), 20 g tvrdého syra alebo syra Niva, soľ, mletá paprika
Pór očistíme a v slanej vode uvaríme do polomäkka (ak sa mi nechce, neuvarím). Pór nakrájame na kolieska a opečieme na panvici. Vajíčka si v miske vymiešame do penista a zmiešame s múkou a osoleným mliekom. Prelejeme opečený pór. Prikryjeme pokrievkou a necháme opiecť asi 5 minút. Potom vyklopíme na tanier, posypeme syrom a mletou paprikou.
Podávame nakrájané na väčšie trojuholníky spolu s čerstvou zeleninou.
Salámová
80 ml oleja, 200 g mäkkej salámy, 6 vajíčok, 2 polievkové lyžice plnotučného mlieka, 1 čajová lyžička hladkej múky T602 (Liana univerzál), 50 g nastrúhaného syra na jemno
Na polovičnej dávke oleja opečieme na hrubšie rezance nakrájanú salámu. Salámu preložíme na tanier. Vajíčka vyšľaháme do penista. Primiešame mlieko, múku a na vyhriatu panvicu vylejeme asi štvrtinu cesta. Cesto hneď pokyjeme časťou salámy a prikryjeme pokrievkou na asi 2 minúty. Odkryjeme, preložíme na tanier, kde posypeme syrom. Podávame s paradajkovým šalátom.
Takto urobíme ešte tri omelety.
Hrášková
6 vajíčok, 150 g sterilizovaného hrášku, 150 g mäkkej salámy, 100 g strúhaného syra na jemno, soľ, olej opečenie a maslo na vymastenie jenskej misy
Žĺtky vyšľaháme do penista. Pridáme jemne tuhý sneh. Na panvici opečieme tri omelety z oboch strán. Do jenskej misy vložíme prvú omeletu, na ňu hrášok, prikryjeme druhou omeletou a na ňu položíme kúsky salámy. Prikryjeme treťou omeletou, ktorú posypeme syrom. Zapečieme pri 200 °C asi 12 - 15 minút.
Podávame nakrájané na trojuholníky a ako prílohu môžeme použiť šalát z mladej cibuľky a papriky.
Omeleta z nášho receptára
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/620-omeleta
Recepry na chlieb z nášho receptára
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb
Káva akú mám rada
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1624-varime-kavu