Varíme kávu

 Šálka kávy sa stala neodmysliteľnou súčasťou veľkého množstva ľudí. V 20. rokoch minulého storočia sa veľmi rýchlo rozšírili všade po svete kaviarne a kaviarničky. Pomaly sa zmenilo podávanie čaju v spoločnosti za podávanie kávy. Káva sa pripravovala varením, filtrovaním, cedením so štipkou soli alebo kvapkou citrónovej šťavy, s karamelom i šľahačkou. Pila sa horúca i studená, horká aj presladená medom.

Vo Francúzsku sa tradoval vtip, že nie je dôležité koľko úderov urobí sekretárka za minútu, ale akú kávu vie urobiť. Beethoven vraj každý deň pil kávu urobenú zo 60-tich zrniečok. Bach v jednej svojej kantáte napísal: "Dobrý glg kávy chutí lepšie ako bozk." 

 Káva sa pripravovala vždy z čerstvo zomletej kávy a čerstvej vody alebo minerálnej vody. Do džezvy naliali vodu, ktorá sa nechala priviesť k varu. Odložili z plameňa, vsypali kávu a vrátili na plameň, znova priviedli k varu. Zase odtiahli z plameňa a zase vrátili naspäť na prevretie. Cez sitko preliali do vyhriatej šálky alebo keramickej kanvice. Káva sa solila pri druhom alebo až treťom prehrievaní. Ak sa káva podávala s citrónovou šťavou, citrón sa kvapkal až do zliatej kávy cez sitko. Prípadne sa káva prelievala do osladeného horúceho mlieka medom. 

Ako pripravovala írsku kávu stará mama

Do vínového pohára naliala 5 cl whisky, nasypala 1 čajovú lyžičku mletého hnedého cukru, zaliala 5 cl scedenej kávy a doliala 5 cl sladkej smotany. Pričom všetko to robievala pri hosťoch priamo pri stolíku. Občas pred priliatím kávy, whisky v pohároch zapálila. 

Ako pripravovala kávu Soirée stará mama

Do džezvy vliala vodu, vložila kúsok škorice, 2 - 4 hrozienka, 2 klinčeky a nechala zovrieť. Vsypala porciu kávy a znova nechala prevrieť. Potom scedila do vyhriatej šálky s 5 cl rumu. Pri podávaní ponúkala med alebo hnedý cukor na dochutenie.

 

Už prejdem ku dnešným kávam. Aké nám chutia dnes. Hoci, pred tromi rokmi sme skúsili zase variť kávu ako varila stará mama a chutila. Ak budete mať návštevu, ktorá rada mlsá, skúste aj vy. 

Kráľovská káva

Na dno vysokého duritkového pohára vlejeme 2 polievkové lyžice šľahačky a na ňu opatrne 2 polievkové lyžice vaječného koňaku a nakoniec opatrne zalejeme dvojitým espresom

Zázvorové pokušenia

Tenký plátok zázvoru vložíme do 1 dl vody a necháme prevrieť asi 5 minút. Do vysokého pohára vlejeme 5 cl zázvorovej vody, vmiešame med a dolejeme dvojité espreso. 

 

Čo sme písali o káve v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1500-je-cas-na-kavu 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1245-ako-varila-kavu

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri