Keď som bola malá, moja mama pŕ nepoužívala. Musím povedať, že bola prekvapená keď otcova mama na záhrade kopala v novembri pór a robila z neho vynikajúcu omáčku k pečenému hovädziemu mäsu. Už na strednej škole som sa s ním stretla aj v školskej jedálni. Zachutil mi na prvýkrát. V mojej domácnosti má svoje miesto. Máme ho radi.

Surový aj varený či zapekaný. Nejaké recepty sme odkukali, no i sami si urobili.

V chrípkovom období je každodennou súčasťou našej stravy spolu s červenou cibuľou.

 

Pórová polievka

40 g masla, 1 väčší pór, 1 polievková lyžica zemiakovej múky, 2000 ml vody, 6 stredne veľkých zemiakov, 1 zeleninový bujón, 1 čajová lyžička soli

Na rozohriatom masle opečieme pór pokrájaný na kolieska. Posypeme ho múkou a soľou. Premiešame a dolejeme horúcou vodou. Prikryjeme pokrievkou a povaríme, 2 - 3 minúty. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky a bujón. Varíme asi 10 minút pod odchýlenou pokrievkou. 

Domáci bujón: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/661-robime-domaci-bujon 

Šalát z póru I

250 g póru, 125 g scedeného konzervovaného hrášku v slanom náleve, 4 na tvrdo uvarené vajíčka, petržlenová vňať,2 polievkové lyžice tatarskej omáčky, 2 stredne veľké pevné paradajky

Pór nakrájame na tenké kolieska. Prelejeme ho na site vriacou vodou. Scedíme a vsypeme do misy na miešanie šalátov. Pridáme hrášok. Môžeme aj trochu šťavy z hrášku. Paradajky nakrájame na tenké polkolieska a vajíčka na osminky. Jemne zamiešame spolu s tatarkou. Nakoniec vmiešame posekanú petržlenovú vňať. 

Podávame s tmavým chlebom.

Šalát z póru II

6 menších veľmi mladých pórov, 50 ml oleja, 100 ml bieleho tučného jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava

Póry orežeme a na 1 - 2 minúty vložíme do vriacej vody. Vyberieme a nakrájame na širčie kolieska. Vsypeme do šalátovej misy. Pridáme olej, soľ, korenie a zľahka premiešame. Necháme dobre schladiť a na záver vmiešame jogurt a prípadne dochutíme citrónovou šťavou.

My máme radi, keď na koniec vmiešame aj posekanú petržlénovú vňať.

Zapečený pór

6 mladých pórov, 6 zrniek nového korenia, štipka muškátového kvetu, 100 g masla, 75 g hladkej kukuričnej múky, 450 ml vývaru z póru, 150 g strúhaného syra, 2 vajíčka, 150 g vareného mäsa nakrájaného na rezance, soľ

Por dáme avriť s korením a muškátovým kvetom. Vývar mierne ochutíme soľou. Z masla a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme vývarom a chvíľu povaríme za stáleho miešania. Odstavííme. Ešte do teplého vmiešame žĺtka  tuhý sneh z bielkov a nakoniec postrúhaný syr. Misu z jénskeho skla mierne vytrieme maslom, na ktoré nasypeme mäso a na kolieska nakrájaný pór. Zalejeme horúcou zmesou. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a zapečieme asi 15 minút. Podávame s tmavým chlebom alebo varenými zemiakmi.