Robíme domáci bujón

Poviete si, komu sa chce hrať s takými vecami, veď si kúpim. Nuž tento bujón môžete použiť aj pri malých deťoch, či rôznych diétach. Ponúkame vám hneď dve verzie.

 Verzia 1

Potrebujeme: 250 g morčacieho stehna, 3 veľké mrkvy, pár ružičiek karfiolu, 1 petržlen, veľkú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 kaleráb, 1 zeler, 1 zemiak, 1 čajovú lyžičku Vegety, 2 čajové lyžičky soli, 3 zrnká nového korenia, 1 čajovú lyžičku bieleho mletého korenia, 1 čajovú lyžičku nastrúhaného muškátového orieška, 1 bobkový list  

Všetko vložíme do hrnca a zalejeme asi 3 litrami vody. Pod odchýlenou pokrievkou varíme asi hodinu a pol. Oddelíme vývar do jedného hrnca, do druhého dáme mäso a do mixovacej misy vložíme zeleninu. Zeleninu v mixovacej mise zalejeme asi 1 litrom vývaru. Tesne pred rozmixovaním môžeme nasypať 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate. Rozmixujeme a vlejeme do misiek na mrazenie ľadu. Necháme zamraziť.

Kocky bujónu môžeme použiť na dochutenie polievok a omáčok.
Odporúčam minúť do 3 mesiacov.



Mäso môžete nakrájať a vložiť do zvyšku vývaru, zavariť do neho krupicové halušky alebo rezance a máte výbornú polievku.

Pokiaľ použijete kuracie mäso na výrobu bujónu, môžete variť len hodinu. Ak sa rozhodnete pre bravčové, radšej varte necelé dve hodiny.

Verzia 2

400 g mletého hoväzieho mäsa zalejeme vodou. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu, 4 - 5 cesnakov, 5 - 6 zrniek nového korenia, asi 10 zrniek čierneho korenia. Pod odchýlenou pokrievkou varíme asi 4 hodiny. Dávame pozor, aby sa voda úplne neodparila. Na konci máme mať asi polovicu vody, ako sme naliali na začiatku. Vtedy vsypeme 2 čajové lyžičky soli.
Potom všetko rozmixujeme a vlejeme do tvoričov na ľad. Necháme schladiť a zamrazíme.

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri