Počas môjho detstva som tvaroh vôbec nemala rada. Nevedela som zjesť ani len Miláčika, hoci podľa prvého pohľadu by som nečakala v ňom tvaroh. Jeden jediný koláč som občas zjedla. Nenútili ma. Možno urobili dobre. Zrazu na vysokej škole som zmenila názor. Tvaroh som si obľúbila. Raz do týždňa som si robievala dezert,

kedy som len rozmixovala tvaroh s kompótovým ovocím. A nevedela som sa ho dojesť. 

Dnes robievam už z tvarohu všeličo. Na slano i sladko. 

Tvarohový krém

4 polievkové lyžice hrudkového tvarohu, 1 polievková lyžica medu, 1 polievková lyžica posekaných orechov, 1 polievková lyžica brusníc namočených v 2 polievkových lyžiciach pomarančovej šťavy

Všetko spolu rozmixujeme. Vlejeme do misiek. Dozdobíme piškótami. Necháme schladiť a môžeme podávať.

 

Slané tyčinky

 75 g hladkej múky, 75 g polohrubej múky, 200 g tvarohu, 1/2 uvareného zemiaku, 80 g masla, soľ, vajíčko na potretie, rasca na posypanie

Všetko zmiešame. Vyvaľkáme na doske na hrúbku 2 cm. Potrieme vajíčkom a posypeme rascou. Pokrájame na tyčky so šírkou 2 cm. Poukladáme ich na papierom vyložený plech. Upečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C do ružova. 

 

Tvarohové nátierky

Sladká I

200 g tvarohu, 4 polievkové lyžice jogurtu, 4 polievkové lyžice jahodového lekváru

Všetko rozmixujeme. Natierame na svetlý chlieb.

Sladká II

200 g tvarohu, 4 polievkové lyžice jogurtu, 2 prezreté banány

Všetko rozmixujeme. Natierame na tmavý chlieb.

Slaná

250 g tvarohu, 50 g masla, 2 polievkové lyžice jogurtu, 100 g na jemno nastrúhanej mrkvy, 50 g na jemno nastrúhanej cibule, soľ, drvená rasca, petržlenová vňať

Všetko dobre premiešame. Natierame na hrianky.

 

V lete

Knedličky z tvarohového cesta s jahodami

 300 g tučného hrudkovitého tvarohu, 150 g práškového cukru, 150 g hrubej kukuričnej múky, štipka soli, 200 g tvrdších jahôd, 100 g masla

Tvaroh prelisujeme a dobre rozmixujeme s vajíčkom, múkou a 50 g cukru. Na pocukrenej doske vytiahneme hrubšie cesto, ktoré rozdelíme na diely. V dieloch cesta obalíme jahody. Jahody vyvaríme asi 5 minút vo vriacej mierne osolenej vode. Po scedení ich na tanieri  prelejeme maslom a jemne poprášime zvyškom cukru.

 

Naše domáce Pribináčiky či Miláčiky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/750-domace-milaciky-od-mojho-syna 

Tvarohové guľky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/910-tvarohove-gulky