Želírujeme

My sme toto zaváranie či konzervovanie doma nazývali zimným. Zimné zaváranie. Konzervovali sme ovocie a zeleninu v netradičných kombináciách pre naše územie a netradičným spôsobom pre našu domácnosť. Toto zaváranie netrvalo tak dlho ako keď varíme lekvár či konzervujeme iné v lete. Prečo sme začali v zime konzervovať? Dôvod bol jednoduchý, prebytok mandrínok a pomarančov. Raz mali akciu na mandarínky a pomaranče v dvoch obchodných reťazcoch naraz. Staré mamy nakúpili vnúčatám, aby mali dosť vitamínov. A? Doma zrazu tri kilá mandarínok a päť kíl pomarančov. Nuž, a tu je dôvod! Konzervujeme v zime.

Pôvodne sme začali konzervovať s Dr. Oetker.

Takéto džemy sme zvykli potom pekne odekorovať a darovať ako darčeky známym, ktorí mali sviatky v zime či na jar alebo na Vianoce. Mali vždy úspech. Vyskúšajte aj Vy. Možno v škole na pracovnom vyučovaní by sa dalo urobiť pár pohárikov a deti môžu doniesť mame na Deň matiek či otcovi na Deň otcov. 

Pomarančovo kiwiový džem

500 g očistených pomarančov (tzv. mäsko), 500 g očistených kiwi, 500 g krupicového cukru, 1 balenie Gelfix 2 : 1

Pomaranče s kiwi rozmixujeme. Vlejeme do hrnca, kde sme premiešali cukor a Gelfix. Za stáleho miešania privedieme k varu a na miernom plameni povaríme 2 - 3 minúty. Stále miešame. Odstavíme a vlejeme do pohárov, ktoré ihneď uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť. 

Ak si necháme pár kúskov kiwi a pomaranča nerozmixovaných a bude ich tak variť alebo rozmixujete len pomaranče a kiwi len nakrájate na drobno, bude džem v pohárikoch vyzerať ešte lepšie. 

Slivkový džem - darček pre mlsného muža

900 g odkvostkovaných sliviek, 100 ml suchího červeného vína, 100 g vlašských orechov, 1 balenie želírovacieho cukru 2 : 1

Do hrnca s dvojitým dvom nasypeme na menšie kúsky nakrájané slivky. Necháme na šporáku prehrievať spolu s vínom. Po chvíli pridáme posekané orechy na menšie kúsky a cukor. Zľahka premiešame. Pod pokrievkou na miernom plameni zohrievame. Občas premiešame. Keď začne vrieť, odkryjeme pokrievku a za stáleho miešania prevarím 3 - 4 minúty. Vlejeme do pohárov, uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. 

Jablkové želé so sušenými slivkami 

900 g očistených jabĺk bez šupky a jaderníka, 250 ml pomarančovej šťavy, 2 rozdrvené zrnká noveho korenia, 100 g nadrobno posekaných sušených sliviek, 500 minerálky, 1 balenie želírovacieho cukru 2 : 1

Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle. Zaljeme vodou a pridáme nové korenie. Pod pokrievkou necháme prehrievať na miernom plameni. Pridáme pomarančovú šťavu a cukor. Pren´miešame a za stáleno miešania privedieme k varu a povaríme asi 3 minúty. Vlejeme do pohárov so širokým otvorom. Uzavrieme a otočené hore dnom necháme vychladnúť. 

Tento džem je vynikajúci na lievance na raňajky. 

Pikantný kapustový šalát

500 g bielej kapusty, 4 - 6 cibúľ, asi 10 strúčikov cesnaku, 1 balenie Pikant Fix

Kapustu nakrájame na tenké rezance. Vsypeme do misy. Cesnak nakrájame na tenké plátky a pridáme ku kapuste. Cibuľu nakrájame na tenké polkolieska. Všetko spolu zľahka premiešame v mise. Zmes vtlačíme do pohárov. Z Pikant Fix podľa návodu na obale pripravíme zálievku. Horúcou prelejeme kapustu v pohároc. Ihneď uzavrieme a otočené hore dnom necháme vychladnúť. Nie je potrebná už sterilizácia. 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri