Je čas na vajíčka
Na jar, keď sa všetko zečína zelenať, máme radi najviac zelené listy púpavy, rukovu, špenát či medvedí cesnak, kôpor... Väčšina týchto jedál je aj kombinovaná s vajíčkom na tvrdo či volským okom alebo strateným vajíčkom. Možno aj preto sa dnes budeme v článku venovať receptom z vajíčka. Teda šalátom či nátierkam alebo možno aj obyčajnej praženici či naopak luxusnému ruskému vajcu. Čítajte a uvidíte či vám nepadne nejaký náš staro-nový, možno už zabudnutý recept do oka.
Plnené vajíčka
6 vajíčok uvarených na tvrdo, 50 g masla, 1 polievková lyžica horčice, 150 g pečeňovej paštiky, 1 menšia biela cibuľa
Vajíčka prerežeme pozdĺžne a vyberieme žĺtka. V miske vymiešame do peny maslo, na jemno nakrájanú cibuľku, paštiku aj žĺtka. Môžeme vmiešať soľ - podľa chuti. Naplníme vajíčka. Môžeme poukladať na sviatočnú misu.
Šéfkuchár Roman plnil vajíčka aj lososom
Vajíčkový šalát
5 vajíčok uvarených na tvrdo, 200 g majonézy, 1 čajová lyžička horčice, soľ, mleté čierne korenie, 2 stredne veľké paradajky, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, petržlenová vňať
Žĺtky z vajíčok vyberieme a vymiešame so zvyšnými surovinami. Pridáme na menšie kúsky nakrájané bielka. Vlejeme do misiek, ktoré ozdobíme kúskom paradajky a petržlenovej vňate. Necháme schladiť. Podávame s bielym chlebom.
Bretónske vajíčka
125 g údeného vareného mäsa, 30 g masla, 2 menšie póry, 30 g kukuričnej múky, 250 ml mäsového vývaru, 125 ml bieleho suchého vína, soľ, korenie, muškátový oriešok, 6 vajíčok uvarených na tvrdo
Údené mäso nakrájame na drobné kúsky a opečieme na masle. Póry nakrájame na tenké kolieska, ktoré opečieme so šunkou. Podusíme asi 5 minút pod pokrievkou. Poprášime múkou a premiešame. Prilejeme za stáleho miešania víno, pridáme koreniny. Premiešame. Zalejeme vývarom a necháme prejsť varom asi 3 - 4 minútky. Vlejeme do misiek a do nich položíme vajíčka prekrojené na polovicu. Podávame s bielym pečivom.
Vajíčka v horčicovej omáčke
40 g masla, 50 g kukuričnej múky, 2 polievkové lyžice horčice, 500 ml zeleninového vývaru, 1 čajová lyžička cukru, soľ, mleté čierne korenie, 8 vajíčok uvarených na tvrdo
Na rozpustenom masle urobíme z múky svetlú zápražku. Primiešame do nej horčicu, zalejeme vývarom a chvíľu miešame. Za občasného miešania varíme na slabom plameni asi 10 minút. Vlejeme do misiek. Do každej misky vložíme opatrne prepolené vajíčko na polovicu. Ozdobíme kúskom paradajky a petržlenovej vňate. Podávame s celozrnným pečivom.
Vajíčka v chrenovej omáčke
100 g masla, 80 g kukuričnej hladkej múky, 600 ml plnotučného mlieka, štipka cukru, soľ, citrónová šťava, 1 polievková lyžica nastrúhaného chrenu na jemno, 6 vajíčok uvarených na tvrdo
Na masle urobíme z múky svetlú zápražku. Opatrne vlejeme mlieko a miešame na strednom až miernom plameni. Vsypeme chren a premiešame. Trošku ocukríme, osolíme. Necháme prevrieť. Odstavíme a vmiešame citrónovú šťavu. Podávame v miskách s vajíčkom uvareným na tvrdo, ale schladené. Môžeme podávať s ražným chlebom.
Vajíčka v karí omáčke
6 vajíčok uvarených na tvrdo, 10 g masla, 2 stredne veľké žlté cibule, 2 čajové lyžičky karí korenia, 125 ml smotany na varenie, 100 g varenej šunky, 300 g mrazeného hrášku, soľ
Na masle speníme na drobno nasekanú cibuľu, pridáme karí korenie. Premiešame a chvíľu necháme dusiť. Pridáme hrášok a na drobné kúsky nakrájanú šunku. Premiešame a zalejeme smotanou. Necháme na miernom plameni prejsť varom. Rodelíme do misiek. Necháme schladiť a podávame s vajíčkom prepoleným na dve časti. Ako prílohu ponúkame alebo varený zemiak alebo svetlý chlieb.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 01. apríl 2020
- Návštevy: 619