Pečieme vianočnú tortu

V mojom detstve sme vždy na prvý sviatok vianočný popoludní mávali tortu. Dospeláci k nej dostali kávu a my malí sme dostali karamelové mlieko alebo mlieko s medom. Postupne sa tento zvyk vytratil v mojej rodine a tak som ho nedoniesla do svojej. Teraz, keď listujem v zápiskoch ako varila prastará mama, som si spomenula. Skúsim obnoviť tradíciu. 

Ponúkneme Vám pár receptov. A začneme hneď jedným veľmi rýchlo urobeným podľa moderných receptúr. 

Pomarančovo-čokoládová torta

500 g čkoladovej zmesi na muffins z DM, 200 ml pomarančovej šťavy, 100 ml slnečnicového oleja, 1 pomaranč

Upečieme cesto podľa návodu na obale. Vymeníme vodu za pomarančovú šťavu. Po upečení poukladáme na povrch na tenké plátky nakrájané pomaranče. 

Dobošová torta

cesto: 8 vajíčok, 350 g práškového cukru, 350 g polohrubej pšeničnej múky, olej na vytretie formy

plnka: 300 g krupicového cukru, 250 g masla, 3 polievkové lyžice kakaa, 4 žĺtky, voda

Žĺtky spolu s preosiatym práškovým cukrom vymiešame do penista. Pridáme múku a nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh so štipkou soli. Z tejto zmesi upečieme 12 plátov v rozohriatej rúre an 180 °C. 

Plnku začneme robiť s cukrom, ktorý vsypeme do kastróla a zalejeme ho vodou tak, aby sme ho prekryli. Uvaríme hustý sirup. Sirupom zalejeme zmäknuté maslo v mise. Prisypeme kakao a zľahka premiešavame, kým sa maslo nerozpustí. Následne vmiešame vymiešané žĺtka do penista. 

Po vychladnutí plnky, potrieme pláty a zliepame ich. Povrch potrieme plnkou alebo môžeme poliať rozpustenou horkou čokoládou.

Torta s ananásom

cesto: 3 vajíčka, 90 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 polievková lyžica vody, 110 g polohrubej pšeničnej múky (Liana Cake), 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

krém: 200 ml mlieka, 30 g maizeny, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 50 g masla, 2 polievkové lyžice Umu, ananás

Žĺtky s cukrom a vodou vymiešame do penista. Pridáme tuhý sneh a ručne premiešame. Nakoniec vmiešame múku preosiatu so sódou bikarbónou. Vylejeme do tortovej formy s vyvýšenými okrajmi. Pečieme pri 180 °C do ružova. 

Kým sa pečie korpus, urobíme si krém. V troche mlieka rozmiešame maizenu a žĺtok. Primiešame cukor a vo vodnom kúpeli uvaríme hustý puding. Odstavíme. Miešame kým nevychladne na polovicu. Potom vmiešame zmäknuté maslo a Um. Necháme úplne vychladnúť. 

Tortový korpus vyklopíme z formy. Položíme na položku tak, aby okraje korpusu boli vyššie. Vnútrom vytrieme krémom. Na krém pekne poukladáme polkrúžky anannásu a posypeme práškovým cukrom. 

Oriešková torta

cesto: 6 vajíčook, 300 g kryštálového cukru, 6 polievkových lyžíc horúcej vody, 150 g polohrubej múky, 100 g opražených lieskovcových orieškov, 50 g krupicovej múky, 20 g masla, 20 g jemnej chlebovej strúhanky na formu

plnka: 150 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica práškovej želatíny, 500 ml šľahačkovej smotany, 50 g mletých mandlí, 1 polievková lyžica práškového cukru, ananásový kompót alebo mandľové šupiny na ozdobenie

Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do penista za pridávania vody lyžicou. Potom opatrne primiešame tuhý sneh s druhou polovicou cukru a pomletými orieškami. Prípadne zahustíme krupicovou múkou. Vlejeme do vytretej a strúhankou vysypanej tortovej formy. pečieme asi 35 minút v rozohriatej rúre na 180 °C. 

V mlieku rozpustíme želatínu a necháme vychladnúť. Keď je vychladnutá asi na polovicu, vmiešame ju do vyšľahanej šľahačky spolu s mandlami 

Tortu prekrojíme na polovicu. Potrieme vnútro torty aj boky torty. Povrch torty ozdobíme kúskami ananásu alebo mandľovými šupinami.

 

 

Recepty, ktoré sme odporúčali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1446-tortove-korpusy 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1589-robime-kremy