Letné posedenie na balkóne

 Posedieť si večer na balkóne či terase. Urobiť si dobré chlebíky, výbornú limonádu či možno aj alkoholický miešaný drink, k tomu si zobrať dobrú knihu, to je môj každoročný sen. Málokedy sa mi podarí si naozaj takéto niečo užiť. Keď však, sa mi to podarí, je to príjemné a ukľudňujúce. Odporúčam Vám všetkým.

 Čo mi chutí v takýchto chvíľach? 

Kávový šerbet

8 kociek ľadu, 1 vanilkový cukor, 4 polievkové lyžice Umu, 4 polievkové lyžice vanikovej zmrzliny, 2 čajové lyžičky instantnej kávy, sóda uo sódovej fľaše

Do vysokých duritkových pohárov (250 ml) položíme na dno po dvoch kockách ľadu. Posypeme vanilkovým cukrom. Pridáme lyžicu zmrzliny. Posypeme instatnou kávou a zalejeme sódou. 

 

Nátierky na chlebíky

Syrová nátierka

150 g syra Rokford, 100 g masla, 2 jarné postrúhané cibuľky na jemno a na jemno posekaná zelená vňať z nich, 4 uvarené vajíčka na tvrdo, 3 polievkové lyžice bieleho tučného jogurtu, 1 polievková lyžica kečupu, soľ

Do misy vložíme vidličkou rozotretý Rokfort a zmäknuté maslo. Pridáme postrúhanú cibuľu, rozotreté žĺtky, smotanu, kečup a dochutíme soľou. Premiešame. Natierame na hrianky. Dodekorujeme posekanou zelenou vňaťou z cibuľky a kúskami uvarených bielok.

Šunková nátierka

150 g masla, 200 g varenej šunky, 100 ml hustej smotany, 1 čajová lyžička na jemno nastrúhaného chrenu, soľ, mleté čierne korenie, na drobno posekaná petržlenová vňať

Šunku zomelieme alebo nasekáme na jemno. Maslo vyšľaháme do penista. Primiešame šunku a ostatné koreniny. Natierame na biele rožky. Dozdobíme paradajkou.

Sladká tvarohová nátierka

250 g mäkkého tvarohu, 5 polievkových lyžíc bieleho jogurtu, 3 polievkové lyžice rozvarených marhúľ

Všetky suroviny dobre vymiešame. Ak máme radšej sladké, môžeme pridať polievkovú lyžicu medu. Natierame na ražný chlieb. Dozdobiť môžeme medovkovými lístkami.

 

Chuťovky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/39-studena-kuchyna  

Zmrzlina

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/71-zmrzlina 

Káva

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1624-varime-kavu

Drinky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1331-letne-limonady-a-napoje 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1174-miesame-alkoholicke-napoje