Zmrzlina z môjho detstva

Keď som bola puberťáčka, zistila som, že na maminom robote ETA je aj možnosť namontovania zmrzlinového strojčeka. Dokonca k robotu patril aj krátky receptár. Viac mi nechýbalo. Skúsila som prvú. Vanilkovú a jahodovú. Boli trochu redšie než som chcela. Nedarilo sa mi ich tak vymiešať ako mali v obchode. Nemala som sa veľmi s kým poradiť. Vtedy nik doma nerobil zmrzlinu. Po pár pokusoch začala nádoba tiecť a tak bol koniec. 

Začala som robiť ovocnú dreň a neskôr, neskôr som ju trochu spestrila.

Čokoládová zmrzlina

500 ml plnotučného mlieka, 150 g kryštálového cukru, 10 g maizeny, 1 žĺtok, 50 g horkej čokolády

Do 300 ml mlieka vsypeme cukor. Nad parou necháme variť. Vo zvyšku mlieka si vymiešame maizenu. Prilejeme do vriaceho mlieka a stále miešame. Miešame kým krém nezhustne ako puding. Potom odstavíme a vmiešame na jemno nastrúhanú čokoládu. Miešame ešte chvíľu, aby sa nevytvorila kôrka a aj rýchlejšie chladlo. Po vychladnutí vlejeme do misky na mrazenie a necháme zamraziť asi dve hodiny. Pomocou zmrzlinovej lyžice naberieme do pohárov.

Tvarohová zmrzlina

250 g mäkkého tvarohu, 1 polievková lyžica vanilkového cukru, 2 polievkové lyžice krupicového cukru, 50 g hrozienok, šťava z polovice citróna, 200 g prezretých jahôd, 150 ml šľahačky (40 %)

Tvaroh dobre vymiešame s cukrami. Pridáme šťavu z citróna a hrozienka. Zľahka premiešama a nakoniec vmiešame na menšie kúsky nakrájané jahody a vyšľahanú šľahačku. Vlejeme do misky na mrazenie a necháme zmraziť asi hodinu. Dávkujeme lyžicou na zmrzlinu.

 

 

Ako robíme zmrzlinu posledné roky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1152-zmrzlina-na-vianoce-ci-silvestra 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1511-varime-zmrzlinu 

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/hrame-sa-s-detmi/703-ako-sme-vyrabali-zmrzlinu