Varíme zo šošovice

 V mojom deststve sme poznali u nás doma len hnedú šošovicu. Nie ako dnes, červenú, bielu, veľkozrnnú... Hlavne si spomínam na to ako sme hrali so starou mamou Lóru o fazuľky alebo šošovicu. Bola to obľúbená hra mojej starej mamy. Sedeli sme v kuchyni pri peci a hrali. Každý dostal 20 zrniečok, ktoré stavil do hry... No, a kto vyhral a získal všetky zrniečka, musel ich ísť namočiť do studenej vody, ktorú musel ísť nabrať na dvor do studne. Ráno sa mohla variť šošovicová alebo fazuľová polievka. 

 Čo dnes varíme zo šošovice doma?

 Šošovicový šalát

150 g hnedej šošovice, 2 červené cibule, 1/4 čínskej kapusty, 1 červený grep, 200 ml kefíru, 100 g Eidamu, šťava a kôra z jedného citróna, 2 bobkové listy, soľ, kari korenie

Šošovicu preberieme a namočíme na aspoň dve hodiny do studenej vody. Šošovicu uvaríme v osolenej vode spolu s bobkovým listom a citrónovou kôrou. Scedíme do misy. K chladnúcej šošovici primiešame šťavu z citróna. Pridáme na polkrúžky nakrájanú cibulu a na tenké rezance nakrájanú čínsku kapustu. Pridáme kari korenie a na kocky nakrájanú dužinu z grepu. Uložíme do chladu na aspoň dve hodiny. Pri podávaní prelejeme kefírom a posypeme postrúhaným syrom. Podávame s tmavým pečivom. 

 Zeleninová šošovicová polievka

200 g šošovice, 1 250 ml vody, 100 g koreňovej zeleniny, 30 g masti, 4 mladé póry, 30 g hladkej zemiakovej múky, 40 g krúp, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Šošovicu namočíme do studenej vody na dve hodiny. Po dvoch hodinách pridáme do vody nakrájanú zeleneninu a povaríme. Na panvici na masti speníme pór nakrájaný na drobno a spolu s múkou urobíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky. prisypeme krúpy a necháme povariť asi 5 minút. Osolíme a okoreníme. Prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Podávame asi po 20-tich minútach. 

 Šošovicová polievka s údeninou

200 g údenej krkovičky, 200 g šošovice, 1 bobkový list, 200 g zemiakov, 30 g masti, 30 g hladkej kukuričnej múky, 50 g cibule, 200 ml bieleho tučného jogurtu, 2 - 4 strúčiky cenaku, mleté čierne korenie, soľ, citrónová šťava

Mäso uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom. Vychladnuté mäso vyberieme a pokrájame na malé kocky. Do vývaru vsypeme umytú šošovicu. Necháme prevrieť, stíšime plameň a vsypeme na menšie kocky nakrájané zemiaky. Zvlášť urobíme z masti, cesnaku a múky zápažku, ktorú zjemníme vymiešaným jogurtom s trochou vývaru. Takto pripravenú zápražku vlejeme do šošovice vo vývare za stáleho miešania. Varíme asi 5 minút, keď okreníme a osolíme. Premiešame. Vsypeme nakrájané mäso. Premiešame a môžeme podávať. pred podávaním dochutíme citrónovou šťavou.

 Šošovica prastarej mamy

200 g krúp, 1 polievková lyžica masti, 300 g šošovice, soľ, majorán

Krúpy namočíme na 6 - 8 hodín do studenej vody. Zvlášť namočíme šošovicu na asi 2 hodiny. Scedíme a potom v čerstvej vode varíme. Zvlášť uvaríme krúpy s masťou a zvlášť šošovicu. Premiešame a scedíme. Všetko spolu zmiešame, dochutíme soľou a majoránom. Podávame s krajcom tmavého chleba. Môžeme pridať paradajku alebo vajíčko uvarené na tvrdo.

 Pečená šošovica

30 g masti, 2 veľké žlté cibule, 3 veľké mäsité paradajky, 2 červené jablká, 100 g údeného prerasteného bôčika, 300 g šošovice, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, tuk na vymastenie formy a strúhanka na vysypanie formy

Na rozohriatej masti speníme nadrobno posekanú cibuľu. Pridáme pokrájané paradajky, pokrájané jabĺčka na tenké plátky. Opražíme a premiešame s uvarenou a scedenou šošovicou, rozšľahaným vajíčkom, soľou a mletým čiernym korením. Naložíme do tortovej formy a upečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C. Podávame nakrájané na "trojuholníky" ako tortu. Na tanieri môžeme jemne poliať rozšľahanou kyslou smotanou. 

 

Čo sme ponúkali na stránke v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1133-varime-pecieme-zo-sosovice