Varíme pečieme zo šošovice

Šošovica patrí k lahodným strukovinám, ktoré boli obľúbené z historického hladiska u ľudí vo vyššom aj nižšom postavení.

Nie je náročnou na pestovanie.Vyžaduje viac tepla ako hrach, ale menej ako fazuľa. Potrebuje však čistú nezaburinenú pôdu častejšie kyprenú. Neznáša prihnojovanie maštalným hnojom.

Zbierame, keď spodné struky začnú hnednúť. Vytrhneme rastlinku a dosušíme zavesené dole hlavou v teplej miestnosti bez priameho slnečného žiarenia. Potom semienka vyberieme.

Šošovicový prívarok

200 g šošovice, 20 g slnečnicového oleja, 20 g hladkej múky špeciál 00, 1 dl smotany na varenie, 1 žĺtok, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Šošovicu zalejeme vodou a necháme pod odchýlenou pokrievkou na miernom plameni variť asi 15 minút. Premiešame občas. V miske si vymiešame v smotane žĺtok, múku, cukor, soľ aj citrónovú šťavu. Za stáleho miešania vlejeme do šošovice. Chvíľu miešame. Na miernom plameni necháme variť ešte 5 minút.
Podávame s tmavým chlebom alebo varenými zemiakmi.

Kyslá šošovicová polievka

200 g šošovice, 2 dl mlieka, 2 dl kyslej smotany, 20 g hladkej múky, 1 veľký bobkov list,1 čajová lyžička soli, medzi prsty mletého čierneho korenia
Šošovicu zalejeme vodou. Necháme na miernom plameni variť asi 15 minút. Osolíme a okoreníme. V miske vymiešame mlieko,kyslú smotanu s múkou a za stáleho miešania vlejeme do šošovice. Dobre premiešame a už bez pokrievky necháme prevariť na miernom plameni asi 5 minút.

Silvestrovská šošovicová polievka

250 g na malé kúsky nakrájaného bravčového pliecka, 250 g šošovice, 150 g cibule, 30 g cesnaku, 200 g mrkvy, 200 g petržlenu, 250 g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie
Mäso opečieme na troške masla. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané na menšie kúsky. Podlejeme vodou a necháme pod pokrievkou podusiť asi štvrťhodiny. Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen, vsypeme šošovicu a prelejeme vodou. Necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi štvrťhodiny. Pridáme na menšie kúsky zemiaky, dosolíme a okoreníme. Necháme 5 - 10 minút prevrieť. Zakryjeme pokrievkou a necháme chladnúť.

Šošovicový šalát

250 g šošovice, asi 6 paradajok, 2 vajíčka na tvrdo, soľ, mleté čierne korenie, veľa petržlenovej vňate

Šošovicu uvaríme v neosolenej vode asi 10 minút. Šošovica nebude úplne mäkká, ale taká chrumkavá. Do misy nakrájame na osminky paradajky a vajíčka na tvrdo nakrájané na menšie kúsky. Pridáme šošovicu. Zľahka premiešame a ochutíme. Pridáme na drobno posekanú petržlenovú vňať. 

Jablkovo - šošovicový šalát

200 g červenej šošovice, 100 g žltej šošovice, 2 stredne veľké jablká, 2 stredne veľké červené cibule, asi 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, soľ
Šosovicu uvaríme v neosolenej vode asi 10 vode. Dobre scedíme. Vsypeme do misy. Vmiešame na menšie kocky nakrájané jablká. Premiešame s citrónovou šťavou. Vmiešame na polkolieska nakrájanú cibuľu. 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
4
5
6
7
8
11
12
13
14
15
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
30
31

Akcie

12
dec
Zámok Schloss Hof
-
Schloßhof

16
dec
Škola varenia Jem iné Stará tržnica Námestie SNP 25 811 01 Bratislava

17
dec
OC Dúbrawa Bratislava Dúbravka

28
dec
Čajovňa Symetria Devínska Nová Ves

Výstavy

12
dec
Poštovní muzeum, Nové mlýny 2, Praha 1 (Česká republika)

Partneri