Na konci minulého leta mi doniesla kolegynka mangld. "Chceš?", spýtala sa. Samozrejme. Okamžite som ho zasadila s mojimi žiakmi v našom vyvýšenom záhone. Na ich prekvapenie o niekoľko dní práve na nemčine preberali ovocie a zeleninu. Pani učiteľka im ukazovala mangold, no nevedela aká je to zelenina. Oni áno.

Veľmi boli podarení, keď vysvetľovali ako ho sadili a hovorili sme o ňom na čo sa používa a ako sa pestuje. Nemčínarka si ich vypočula a pochválila, že sú šikovní. Nuž a? Už sme aj strihali prvé listy na polievku. Odniesli aj nemčinárke.

 Mangold je veľmi stará zelenina pochádzajúca zo severného Talianska. Používala sa už aj v prvom storočí nášho letopočtu. Asi najväčší rozmach jej používania poznáme z prvej polovice 18. storočia, kedy sa na jar používala podobne všetko zelené, na oživenie jedálnička farbami a zmenu chutí. Vpádom moderných návrhov na varenie sa na konci štyridsiatych rokov 20. storočia skoro úplne vytratila. Na našom území ju v tom období zvyklinazývať repa zeleninová. No posledné obdobie - dopomohlo tomu práve corona obdobie - sa zase dostáva na náš stôl. Môžeme ho variť, piecť aj jesť surový skombinovaný s nálevmi. Prípadne urobiť niečo ako náhradu špenátu alebo kelu. My doma máme radi natrhané listy pridané do praženice alebo omelety. 

  

Mangolg obsahuje glukózu, veľké množstvo karoténov, vitamíny A, B, E, z minerálnych látok hlavne vápnik a železo. Preto vnútorné požívanie mangoldu výborné pôsobí na hladinu cukru v krvi, nervy a má aj veľmi dobrý vplyv na peristatiku žriev - zabraňuje plynatosti. 

Mangold je dvojročná rastlina. V prvom roku vytvára veľkú ružicu vzpriamených lesklých veľkých listov. Niekedy dosiahnú aj 60 cm. Zvyčajne v druhom roku vyhodí stonku dlhú aj jeden meter a na nej zelené stočené kvety. V stočenom klbku sa nachádzajú semená. Semená sadíme na konci marca do kyprej a výdatnej pôdy do hĺbky asi 5 cm. Pôdu prekyprujeme častejšie a v lete zalievame častejšie odstátou vodou. Zbierať prvé listy väčšinou už môžeme na konci júna alebo začiatkom júla po výsadbe, závisí to od počasia a pôdy. Môžeme ho pestovať aj na balkóne vo väčšom hlinenom črepníku. 

Šošovicový šalát 

150 g šošovice, 1 strúčik cesnaku 3 mladé lístky mangoldu, soľ, 2 mladé cibuľky, 4 cherry paradajky, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja

Šošovicu uvaríme vo vode s cesnakom asi 15 minút. Potom odsatvíme a pdo pokrievkou necháme stáť asi pol hodiny, kým si nepripravíme zvyšné. Mangoldové lístky sparíme v osolenej vriacej vode asi 3 minúty. Potom ich natrháme na menšie kúsky, zmiešame s pokrájanými paradjkami na polovičky alebo štvrťky, jemne osolíme a ak môžeme aj mleté čierne korenie, použijeme aj to. Pridálen na polkrúšky nakrájanú cibuľku. Jemne primiešame scedenú šošovicu. Nakoniec pridáme trochu oleja. Podávame teplé s bielym pečivom.

Polievka

asi 6 listov mangoldu, 2 väčšie múčne zemiaky, 1 strúčik cesnaku, 1 veľká cibuľa, mleté biele korenie a soľ

Zemiaky nakrájame a necháme variť v pol litri vody. Pridáme nakrájaný cesnak a cibuľu a natrhaný mangold. Varíme asi 10 minút. Potom rozmixujeme. Môžeme zjemniť trochou masla a podávať. Občas pridávam krutónky. 

Praženica

2 vajíčka, stonky zo 6-tich listov, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja, soľ, mletá červená paprika

Na rozpálenom oleji prudko opečieme nakrájané stonky asi na 1 cm dlhé paličky. Mierne osolíme, premiešame a nakoneic vmiešame vajíčka. Podávame.

Zapečené zemiaky

4 veľké zemiaky, 50 g masla, 6 redkvičiek, 8 stoniek mangoldu, 1 stredne veľká cibuľa, soľ

Pekáčik vytrieme maslom. Vsypeme do neho na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Prikryjeme a necháme piecť v rúre pri 200 °C asi 10 minút. Vmiešame nakrájané stonky mangoldu, redvičky, cibule a soľ. Necháme prikryté piecť asi 10 minút. Potom odkryjeme, posypeme strúhaným syrom a zapečieme asi 10 minút. 

Losos

4 porcie lososa bez kože, 2 veľké cibule, 10 - 12 listov mangoldu, 50 g masla, 1 čajová lyžička morskej kryštáľovej soli

Na panvici rozpustíme maslo a prudko opečieme na polkolieska nakrájanú cibuľu. Vmiešame soľ. Poukladáme lososa, ktorého obložíme mangoldom. Panvicu prikryjeme a opekáme asi 3 - 4 minúty. Podávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi. 

 

Aj v týchto receptoch môžete miesto žihľavy či medvedieho cesnaku alebo špenátu použiť mangold.

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/942-sefkuchar-pecie-panenku 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/605-sefkuchar-vari-spenatove-rizoto

V tomto recepte zvykneme vymeniť zelené fazuľky za mangold.

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/737-varene-hovadzie-so-zelenou-fazulkou-a-zeleninovym-pyre