Je leto. Možno viac dbáme o zdravšie stravovanie, možno nám len v teple menej chutí jesť. Už niekoľko rokov zvykneme doma počas leta varievať skôr jednoduché jedlá na obed a aj obed si posúvame na neskôr. Šaláty si môžem zobrať aj v mise do práce a tie teplé, prípadne prihriať. Alebo ráno prichystám do chladničky a dcéra si na obed vyberie a prihreje. 

   

Jednoduchý šalát s tuniakom

400 g farebných veľkých cestovín, 2 väčšie žlté cibule, 2 polievkové lyžice oleja, 300 g tuniaka vo vlastnej šťave

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Cibuľu nakrájame na tenké polkolieska a opečieme na oleji. Tuniaka vyberieme z konzervy a necháme stiecť zo šťavy. V mise na šalát zľahka premiešame cestoviny s cibuľou aj s olejom, pridáme kúsky tuniaka. Ak je málo šťavy, môžeme pridať šťavu, ktorú sme zliali z tuniaka. 

Ak nerobíme šalát z farebných cestovín, zvykneme pridať na drobno nakrájané farebné papriky. 

Šalát s melónom a syrom Feta

200 g prerastenej oravskej slaniny, 1 fenikel, 6 červených rekdvičiek, 1 červená cibuľa, 1 cukrový melón, 150 g syra Feta, 2 polievkové lyžice medu, 3 polievkové lyžice vínneho octa, 4 polievkové lyžice repkového oleja, soľ, bazalka na posypanie

Vo vyhriatej rúre na 200 °C pečieme plátky slaniny na papieri an pečenie asi 10 minút. Zatiaľ si očistíme fenikel a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do misy na šalát. Redkvičky nakrájame na osminky a vložíme ku feniklu. Cibuľu nakrájame na hrubšie polkolieska a tiež pridáme do misy na šalát. Pridáme na tenké plátky nakrájaný melón. Zľahka premiešame a posypeme syrom. V inej miske si vymiešame zálievku a necháme ju schladiť. Prelejeme zálievkou a jemne premiešame. Rozdelíme do misiek, ktorých dno sme vyložili slaninovými kúskami a posypeme natrhanými listami bazalky a fenikľovou vňaťou. 

Letné cestoviny

250 g kukuričných cestovín, 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 300 g cherry paradajok, 100 g sladkého hrášku, 10 čiernych olív, soľ, čerstvé oregano

Cestoviny uvaríme podľa návodu. Zlejeme do misy na šalát. Na rozhorúčenom oleji orestujeme paradajky 2 - 3 minúty. Šupka musí chytiť zlatistú farbu. Hráškové struky sparíme asi 1 - 2 minúty vo vriacej vode. Hneď ich vhodíme do misky s ľadom, aby nestratili zelenú farbu. Scedené cestoviny vmiešame ku paradajkám na panvicu, pridáme hrášok, olivy a premiešame. Dosolíme a posypeme čerstvým oreganom. Podávame teplé. 

Šalát s údenou rybou

 250 g údeného mečiara, 1 červená mäsitá paprika, 4 jarné cibuľky, 1 fenikel, šťava z limetky, soľ, mleté čierne korenie, čerstvá mäta, slnečnicový olej

Rybu nakrájame na tenké plátky a vložíme do misy na šalát. Pridáme na pásiky nakrájanú papriku a cibuľu. Po odstránení vrchnej časti z fenikla, tiež ho nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme šťavou z limetky. Necháme ich asi štvrťhodiny postáť, aby zmäkli. Potom ich premiešame s rybou, cibuľou a paprikou. Pridáme soľ a korenie. Pridáme olej a natrhané mätové lístky. Zľahka premiešame a môžeme podávať spolu a hriankou.

Šalát z čínskej kapusty

1 čínska kapusta, 2 mladé mrkvy, 1 biela cibuľa, 150 g balkánskeho syra, 6 vlašských orechov; 6 polievkových lyžíc slnečnicového oleja, 3 polievkové lyžice vínneho octa, 1 čajová lyžička dijonskej horčice, 1 strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, soľ

Kapustu rozoberieme na listy a umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Poukladáme na tanier. Na kapustové listy poukladáme na polkolieska nakrájanú cibuľu. Všetko osolíme a necháme stáť aspoň päť minút. Mrknu nakrájame na tenké prúžky. Na listy kapusty a cibuľu, položíme mrkvu, podrvené orechy a pokrájaný syr. Všetko rpelejeme dresingom. Podávame s bagetou, alebo do šalátu vmiešame krutónky.

 

Kelový šalát

2 stredne veľké listy kelu, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 4 koktejlové paradajky, 4 polievkové lyžice na malé kúsky pokrájaného ovčieho syra, 1/2 čajovej lyžičky soli, medzi prsty mletého, čierneho korenia, 100 g veľkých fliačkov

Fliačky uvaríme vo vode. A zlejeme na sitku. Na oleji opražíme na menšie kúsky nakrájaný cesnak asi 1 minútu. Pridáme na štvorčeky nakrájané listy kelu bez hlúbu. premiešame. Pridáme paradajky nakrájané na polovice alebo štvrtinky. Premiešame. Pražíme asi 2 minútky. Podlejeme 2 polievkovými lyžicami vody a podusíme asi 5 minút. Vmiešame fliačky a dosolíme a dokoreníme. Premiešame. Odstavíme a vmiešame syr.
Podávame teplé s mliekom.

Tortelíny s čerstvým špenátom

Na masle osmažíme pokrájaný cesnak na menšie kúsky. Pridáme nakrájanú paradajku na menšie kúsky aj so šťavou. Premiešame a pridáme na polovicu nakrájané a v studenej vode umyté špenátové listy. Podusíme asi 2 minúty pod pokrievkou. Posolíme a okoreníme až teraz. Vmiešame uvarené tortelíny a všetko len prehrejeme.
Podávame s mliekom.

 

Staršie recepty na našej stránke

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/854-sefkuchar-pripravuje-jarne-jedla 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/686-sefkuchar-robi-jarno-letne-salaty

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1072-lahky-obed