Tento školský rok si nosievam do práce v termoske so širokým hrdlom polievky a prívarky. Vždy, keď sa mi dá, odchlipnem si pár lyžíc počas celého dńa. Je mi takto lepšie. Teplé, výživné a chutné. Odporúčam aj Vám. 

Nie, nechodím do jedálne na obed. Nevedia uvariť moju diétu. Nemajú na to prostriedky. 

 

Zeleninová výživná

50 g oleja, 50 g cibule, 2 polievkové lyžice jemnej kukuričnej múky, soľ, mleté čierne korenie, postrúhaný muškátový oriešok, 2 stredne veľké mrkvy, polovica zeleru, 1 stredne veľký pór, 50 g postrúhaného Eidam, petržlenová vňať

Na polovici olej opražíme cibuľu, ktorú poprášime múkou a zalejeme vriacou vodou. Premiešame, aby sa múka rozpustila. Posolíme a okoreníme. Necháme na miernom plameti variť. V hlbšej panvici na zvyšku oleja udusíme pokrájanú zeleninu na menšie kúsky. Udusenú zeleninu vložíme do korenistej vody a chvíľu premiešame. Povaríme spolu asi 3 minúty. Odstavíme a necháme asi 20 minút postáť prikryté pokrievkou. Podávame v hlbokých miskách posypané syrom a petržlenovou vňaťou. 

Záhradnícka polievka

50 g masla, 50 g zemiakovej múky, mäsový vývar, 80 g čerstvých húb, 20 g bielej ryže, 60 g mrkvy, 60 g petržlenu, 60 g hrášku, 50 g karfiolu, pažítka, petržlenová vňať, žĺtok

Z masla a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme asi 1 250 ml horúceho vývaru. Premiešame. Postupne vsypeme najprv nakrájané huby a ryžu. Necháme povrieť asi 15 minút pod odchýlenou pokrievkou. Osolíme a okoreníme a postupne vsypeme na menšie kúsky nakrájanú zeleninu. Premiešame. Povaríme asi 15 minút. V troške polievky v hrnčeku rozhabarkujeme žĺtok, ktorý potom opatrne za stáleho miešania vlejeme do polievky. Necháme previreť. Odstavíme a po asi 15-tich minútach prikryté pokrievkou môžeme podávať. 

Polievka s mletým mäsom

400 g mletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 4 zrnká čierneho korenia, 30 g bravčovej masti, 30 g kukuričnej hladkej múky, 200 ml plnotučného čerstvého mlieka, 1 žĺtok, 2 krajce bieleho chleba, pažítka, petržlenová vňať, soľ

Mäso umyjeme a vhodíme do väčšieho hrnca spolu s cibuľou. zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút. v rajničke urobíme z masti a múky svetlú zápražku, ktorú zalejeme vývarom z mäsa. Dobre prevaríme. Mäso z polievky pomelieme respektíve posekáme ešte na jemnejšie spolu s cibuľou. Vrátime ho do vývaru so zápražkou. Pridáme za stáleho miešania V mlieku rozhabarkovaný žĺtok. Necháme prevrieť. Odstavíme a necháme pod pokrievkou stáť asi 20 minút. Nalievame do tanierov vysypaných posekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou s kúskami pokrájaného chleba. 

Polievka z kapra

4 podkovičky z kapra, 200 g koreňovej zeleniny, 50 g cibule, 3 zrnká bieleho korenia, 150 g zemiakov, petržlenová vňať, soľ

Do 1 500 ml vody vsypeme očistenú a pokrájanú zeleninu. Pridáme korenie a soľ. Necháme zovrieť. Do vriacej zeleninovej vody vložíme podkovičky z pakra. Na miermom plameni od odchýlenou pokrievkou varíme asi 20 minút. Vyberieme podkovičky na tanier. Zvyšok z vývaru rozmixujeme. Z podkovicčiek oberieme mäso, ktoré podelíme do hlabochých tanierov. Mäso v tanieroch zalejeme rozmixovaným vývarom a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. 

Pšenová polievka 

40 g pšena, 400 ml zeleninového vývaru, 1 pór, 1/2 čajovej lyžičky postrúhaného muškátového orieška, 3 polievkové lyžice šľahačky, 3 polievkové lyžice posekanej pažítky

Pšeno dobre premyjeme horúcou vodou. Vsypeme do hrnca a zalejeme vývarom. Varíme asi 15 minút. pridáme nakrájaný pór a varíme ďalších 10 minút. Rozmixujeme, zjemníme šľahačkou a primiešame pažítku. môžeme podávať s chlebom. 

 

Výborné polievky nájdete aj v našom receptári

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1726-varime-polievky-ci-vyvary-2 

Polievka zo školskej jedálne

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/784-sefkuchar-vari-jednoduchu-rybaciu-polievku