Varíme polievky či vývary

V každom druhom recepte je spomínaný akýsi vývar, ktorý musíme pridať pri dusení mäsa alebo zapečení cestovín a podobne. Asi väčšina z nás zvykla používať pri takejto príležitosti bujónovú kocku. Nie vždy je to však vhodné. Napríklad ľudia s intoeranciou alebo alergiou na lepok či sóju taký vývar nemôžu jesť. A potom, vlastný vývar je vždy chutnejší. Skúste spolu s nami pripraviť ten svoj, ten jedinečný.

Kačací vývar

4 kačacie stehná bez kože, 6 hrnčekov vody, 2 cm ďumbiera (zázvoru), 2 veľké mrkvy, 2 veľké biele alebo žlté cibule, 4 - 5 strúčikov cesnaku, 1 stredne veľký pór, 6 - 8 guličiek čierneho korenia, 40 g žeruchy, 2 čajové lyžičky soli

Všetko vhodíme do hrnca a pod tlakovou polievkou uvaríme pol hodinu. Potom scedíme vývar a podávame ako sme zvyknutí. 

Môžeme si časť vývaru rozmixovať so všetkou zeleninou a koreninami a v menších nádobkách uchovať v mrazničke pre ďalšie použitie pri inom varení - napríklad pri pečení kačky je to vynikajúca pomôcka na podlievanie. 

Kurací vývar

1 kg kurací krídel, krkov..., 8 hrnčekov vody, 1 zeler veľkosti detskej päste, 2 veľké mrkvy, 1 petržlen, 2 veľké žlté cibule, 4 strúčiky cesnaku, 8 zrniek čierneho korenia, 4 zrnká nového korenia, 2 byľky tymiánu, 2 byľky zelerovej vňate, 2 čajové lyžičky soli

Všetko vložíme do hrnca a pod tlakovou pokrievkou uvaríme pol hodiny. Potom scedíme vývar. Časť vývaru môžeme rozmixovať so zeleninou. Získame tak pomôcku pri varení napríklad sviečkovej, ktorá získa výraznejšiu chuť. 

Hovädzí vývar

250 g chudšej hovädziny, 6 hrnčekov vody, 2 strúčiky cesnaku, 2 stredne veľké cibule, 2 veľké póry, 2 veľké mrkvy, 2 veľké petržleny, 6 guličiek čierneho korenia, 4 guličky nového korenia, 2 čajové lyžičky soli, 10 lístkov mladého špenátu

Všetko vložíme do hrnca a pod tlakovou pokrievkou uvaríme pol hodiny. Potom scedíme vývar. Časť vývaru môžeme rozmixovať so zeleninou a skladovať v malých nádobkách v mrazničke. Získame tak pomôcku pri varení napríklad sviečkovej, ktorá získa výraznejšiu chuť. 

 

Vývary, ktoré sme pripravovali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/957-varime-vyvar-prastarej-mamy 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/536-radime-si-v-kuchyni

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/784-sefkuchar-vari-jednoduchu-rybaciu-polievku 

Ako podávať vývar

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1452-zavarky-a-vlozky-do-polievok 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/834-ako-mozeme-podavat-hovadzi-vyvar

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri