Už máme na školskom dvore prvú mrkvu. Prišlo zopár detí pomáhať polievať, popretŕhať a vyťahať burinu. Nuž s niektorými aj trochu kuchtíme, aby bola aj sladká odmena. Či zdravišia? Kto vie? No odmena určite. Ničo, čo ešte vevarili či neochutnali? To určite tiež. Urobili sme si mrkvovú limonádu.

Deti si odniesli aj pár kúskov mrkvy a cibule aj niekoľko receptov. Áno, my sme takto kedysi mali služby cez prázdniny na základnej škole. Podľa toho ako kto išiel na dovolenku či do letného tábora. Aj teraz sa to deťom páči. Aspoň vidia výsledok svojej práce z jari. A v neposlednom rade.Majú zmenu, keď nie sú niekde mimo mesto.

 

 

Mrkvový džús

 400 g mrkvy, 6 pomarančov, 150 g hnedého cukru, 

Mrkvu nakrájame na kolieska a spolu so šupou z pomaranča bez bielych blán a dobre umytú vhodíme do hrnca s litrom vody. Necháme prevrieť a na miernom plameni povaríme asi 5 minút. Vmiešame cukor a počkáme kým sa rozpustí. Následne odstavíme. Po vychladnutí všetko rozmixujeme, precedíme cez husté sitko do džbánu s odšťavenými pomarančami a pol litrom ľadu. 

 Mrkvová pena

250 ml šľahačky - 40 %, 60 g pomletého cukru, 300 g mrkvy, 40 g hrozienok, citrónová a pomarančová kôra podľa chuti, prípadne pár kvapiek citrónovej či pomarančovej šťavy

Mrkvu postrúhame na veľmi jemno a zľahka vmiešame do vyšľahanej šľahačky s práškovým cukrom. Pridáme hrozienka. Vložíme do miesiek s piškótami a posypeme kôrou ako ozdobou. 

 Mrkvová polievka 

250 g mrkvy, 40 g masla, 20 g hladkej zemiakovej múky,  1000 ml vývaru z kostí, 150 ml sladkej smotany, 1 žĺtok, soľ

Mrkvu postrúhame na jemno a udusíme na polovici masla. V druhom hrnci na polovici masla urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vriacim vývarom. Vlejeme podusenú mrkvu, dobre premeišame. V smotane rozhabarkujeme žĺtok, ktorý primiešame k vývaru s mrkvou. Povaríme asi 5 minút. Po odstavení osolíme podľa chuti. 

 Mrkvový nákyp

6 veľmi veľkých mrkiev, 50 g masla, 100 g krupicového cukru, 3 žĺtky, 50 g hrozienok, citrónová a pomarančová kôra, 300 g jemnej kukuričnej strúhanky, 250 ml plnotučného mlieka, 3 bielka na sneh, 20 g masla a strúhanka na vysypanie tortovej formy

Mrkvu uvaríme do mäkka so štipkou soli. Zlejem z vody. Vodu zachytíme. Môžeme ju použiť do polievky alebo na podliatie dusenej zeleniny. Mrkvu postrúhame do misy na miesenie cesta. Primiešame maslo s cukrom a po jednom žĺtka. Pridáme kôru a hrozienka. Strúhanku premiešame v mlieku, aby sa naboptnala. Obe časti spojíme. Úplne na záver primiešame tuhý sneh so štipkou soli. Vlejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Pečieme pri 175 °C asi 50 minút. 

Podávať môžeme teplý alebo studený preliaty citrónovou polevou. 

 Mrkvová nátierka

4 stredne veľké mrkvy, 2 mladé cibuľky, 4 polievkové lyžice ochutenej majonézy, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, 200 g ovčieho syra, soľ

Nastrúhanä mrkvu s cibuľkou nasypeme do misy. Zľahka primiešame nastrúhaný syr a nakoniec všetky vlhké suroviny. Pred podávaním môžeme pridať soľ. 

 

Čo sme písali o mrkve v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/921-mrkva