Varíme, pečieme z marhúľ

 Keď som bola dieťa, mali sme na záhrade tri staručké marhule. Rodili však tak, že sme rozdávali. Aj keď som bola unavená z práce v záhrade, na varenie lekváru z marhúľ som sa vždy tešila. Milujem vôňu marhuľového lekváru aj jeho chuť. Vtedy ma učila stará mama aj sušiť marhule. No mne sa to nikdy dobre nepodarilo. 

Jedna pani od susedov vždy vravievala, že po marhuliach sa nestárne. Neviem ako to myslela. Možno preto, že obsahujú kyselinu listovú, vápnik a zinok, ktoré veľmi dobre pôsobia na spevnenie pokožky, nechtov a rast vlasov. Takto som si to vysvetlila ja. 

Na konci júna dozrievajú silvercot. Sú to veľké pevné plody vhodné na priamu konzumáciu a zaváranie. Po nich zvyknú rodiť orangered, ktoré sú krásne oranžové strednej veľkosti a výborné sú na priamu konzumáciu. Nie je z nich dobrý džem, lebo sú tuhšie. V druhej polovici júla zase dozrievajú bergarouge, z ktorých je výborný džem. Sú až presladené, jemné, na niektorých miestach majú šupu až skoro do červena. 

Bublanina

3 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 200 ml šľahačky, 300 g polohrubej pohánkovej múky, 1 čajová lyžička vínneho kameňa, štipka soli, asi 12 marhúľ

Vajíčka vymiešame spolu s cukrom do penista. Prilejeme po lyžiciach šľahačku a stále miešame. Postupne po lyžiciach vmiešavame múku zmiešanú so soľou a vínnym kameńom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Poukladáme pokrájané marhule. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 25 minút. Upečenú bublaninu môžeme posypať práškovým cukrom. 

Otočený koláč

50 g masla, 60 g trstinového cukru, 120 g polohrubej pohánkovej múky premiešanej s polievkovou lyžicou zemiakovej múky, 3 bielka, 200 g tučnej kyslej smotany, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, polievková lyžica čerstvých kvetov levandule, asi 10 marhúľ, maslo a cukro na vysypanie formy

Tortovú formu s priemerom 24 cm vytrieme maslom a vysypeme trstinovým cukrom. Na cukor položíme polovicu pokrájaných marhúľ na polovičky alebo štvrťky. V mise na miesenie cesta si vypracujeme cesto. Maslo zmiešame s cukrom a sódou bikarbónou. Vyrobíme sypkú zmes. Vmiešame sneh z bielkov. Toto cesto vylejeme na marhule vo forme. Vkladáme do vyhriatej rúry na 18 °C a ečieme asi 35 - 40 minút. Potom vyberieme z rúry, Necháme asi štvrťhodiny odpočívať, následne vyklopíme obrátene na tanier. Šťava z marhúľ sa vsiakne do cesta. Koláč potrieme kyslou smotanou a posypeme levanduľovými kvetmi. Môžeme podávať.

Marhuľové šatôčky

80 g pomletého cukru, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 300 g hladkej múky, 150 g jemného tvarohu, 100 g masla, 4 polievkové lyžice plnotučného mlieka, asi 5 marhúľ, žĺtok a cukor na posypanie

Všetky suroviny (okrem mlieka) spracujeme. Mlieko pridávame podľa kvality cesta čo závisí hlavne od tvarohu. Necháme ho prikryté utierkou schladiť asi pol hodiny.  Cesto vyvaľkáme na doske na 4 mm. Vykrojíme štvorce, ktoré naplníme polenými marhuľami a prehnutím štvorcového cesta dostaneme trojuholník. Okraje cesta popritláčame vidličkou, aby sa dobre spojili. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme žĺtkom a posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi štvrťhodiny.

 

 

Čo sme písali o marhulia naposledy?

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1085-marhule-aj-tento-rok 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/690-spracovavame-marhule