Spracovávame marhule

Už je o chvíľu čas na marhule. Zatiaľ som kúpila na trhu len pár, ale už sa neviem dočkať na tie domáce. Sú mojim po jablkách najobľúbenejším ovocím. Lekvár z nich je pre mňa spomienka na detstvo, kedy sme na záhrade oberali marhule a potom do polnoci zavárali a varili lekvár. Vtedy sme robili každý rok všetko rovnako. Keď som začala variť svoje lekváre, mohla som konečne vymýšľať, ale aj tak mi najviac chutí klasika.

 

 

Klasický lekvár

1000 g marhúľ pomelieme na mäsovom mlynčeku a zasypeme 800 g kryštálového cukru. Premiešame a necháme rozpustiť cukor. Potom po troche varíme v menšom kastróliku s viacvrstvovým dnom na miernom plameni, aby sa nám lekvár neprichytil. Vlejeme do pohárikov, necháme vychladiť. Potom prikryjeme celofánom a previažeme stužkou.

Marhuľový lekvár s broskyňou

800 g marhúľ rozmixujeme. Pridáme 3 – 4 broskyne pokrájané na menšie kúsky. Premiešame so šťavou z jedného pomaranča. Nakoniec vmiešame 700 g kryštálového cukru. Necháme cukor rozpustiť pod pokrievkou. Potom varíme po menších častiach do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárov umytých vriacou vodou. Uzavrieme viečkami umytými vriacou vodou. Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Marhuľový lekvár s pomarančom

500 g marhúľ rozmixujeme s asi 5-timi lístkami mäty. Vmiešame „mäsko“ z jedného pomaranča. A nakoniec vmiešame 400 g kryštálového cukru. Varíme na strednom plameni a občas premiešame. Postupne zmenšujeme prestávky medzi premiešaním a zmenšíme plameň. Varíme do požadovanej hustoty.

Marhuľový kompót

Marhule napolíme a povkladáme do 7-decového pohára hore šupkou. Zalejeme 1 polievkovou lyžicou medu a pridáme 2 – 3 klinčeky. Zalejeme vodou. Uzavrieme. Vložíme do hrnca a nalejeme okolo pohárov vodu asi do polovice výšky pohárov. Necháme pod pokrievkou zovrieť a plameň vypneme. Necháme v hrnci vychladiť asi 20 minút. Potom vyberieme a necháme obrátené hore dnom vychladnúť.
Môžete pridať aj pár lístkov mäty.

Marhule vo vlastnej šťave

500 g nakrájaných marhúľ na menšie kúsky zasypeme 4-mi polievkovými lyžicami práškového cukru. Premiešame. Vsypeme do menších pohárov. Poháre necháme 5 minút sterilizovať pri 100°C. Potom ich vyberieme a necháme vychladiť.
Takto pripravené marhule sú vhodné do bieleho jogurtu alebo ich môžete premiešať s tvarohom do peny.

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri