Jablkové recepty

 Už začíname zbierať jablká. Mám na mysli letné druhy. Teda nie len tie kyslé, čo popadali pod strom skôr ako mali. Je na čase popozerať staršie recepty, ktoré nám chutili. Či radšej ideme skúsiť niečo iné? Niečo nové? Prelistujte si našu ponuku. Možno Vás zaujme.

 U nás konzumujeme radšej červené jablká. Podľa mňa nie je každý druh vhodný na každý koláč. Čo si myslíte Vy?

Jablková omáčka 

300 g jabĺk, 40 g masla, 40 j jemnej kukuričnej múky, 400 ml vody, 10 g cukru, 200 ml kyslej smotany

Umyté, ošúpané jablká pokrájame, očistíme od jaderníkov a na masle ich podusíme. Keď sú jablká mäkké, pretlaťíme ich cez sitko, dáme do kastróla, pridáme múku, vodu a cukor. Za občasného miešania varíme 15 minút. Do uvareného pridáme smotanu a necháme ešte raz prejsť varom. 

Podávame vychladnuté v miskách ako detskú výživu. Môžeme pridať aj piškóty.

Jablková torta nepečená

1000 g jabĺk, 100 ml vody, 100 g cukru, 240 g okrúhlych kukuričných piškót

na polevu: 60 g horkej čokolády, 30 g masla

Jablká ošúpeme a očistíme. Nakrájame do hrnca a podlejeme vodou. Uvaríme do mäkka na miernom plameni pod pokrievkou. Po odstavení jablká osladíme. 

Tortovú formu vystelieme mastným papierom. Dno vystelieme piškótami. Piškóty pokryjeme asi 1 cm vysokou jablkovou hmotou. Potom zase vrstvu piškót... takto striedavo naplníme celú formu. Vložíme do chladničky na 24 hodín. Po vybratí z chladu ihneď polejeme rozpustenou čokoládou premiešanou s maslom. 

Podávať môžeme ozdobené šľahačkou.

Niekedy podobne urobím miesto torty len takto naplnené vysoké poháre alebo misky. 

Jablčník

300 g liana univerzál, 250 g masla, 5 polievkových lyžíc na jemno zomletých orechov, 7 polievkových lyžíc suchého bieleho vína

plnka: 1000 g jabĺk, 1 polievková lyžica vanilkového cukru

Z preosiatej múky, nastrúhaného masla, orechmi a vínom urobíme cesto. Polovicu cesta vyvaľkáme a vystelieme ním plech. Cesto kde-tu popicháme vidličkou. Na cesto navrstvíme postrúhané jablká na hrubo. Jablká jemne posypeme vanilkovým cukrom. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a prikryjeme jablká. Cesto zase kde-tu popicháme vidličkou. Vkladáme do 180 °C vyhriatej rúry. Pečieme do ružova. Po vychladnutí nakrájame na rezy.

Jablková žemľovka

5 rožkov, 300 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica vailkového cukru, 750 g očistených jabĺk, 2 polievkové lyžice masla, 150 g hrozienok

Rožky pokrájame na kolieska hrúbky asi 1 cm. V mise ich zalejeme mliekom. Po asi 15 - 20 minútach rožky zlejeme. Do vymastenej tortovej formy naukladáme vrstvu rožkov. Na ňu položíme vrstvu postrúhaných jabĺk. Jablká ocukríme a posypeme hrozienkami. Dáme vrstvu rožkov. Zalejeme rozpusteným maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre na na 200 °C asi 30 minút. 

Jablkové lievance

40 g kukuričnej krupice, 400 ml mlieka, 1 žĺtok, 25 g kryštálového cukru, 200 g červených jabĺk, 100 g hrubej múky, 1/2 čajovej kyžičky sódy bikarbóny, 2 bielky, olej na opečenie, práškový cukor na posypanie

Krupicu zalejeme horúcim mliekom. Necháme aspoň pol hodiny odpočívať. Potom postupne vmiešame žĺtok, cukor na hrubo postrúhané jablká, múku so sódou a tuhý sneh z bielkov. Dobre premiešame. Opekáme na rozpálenom oleji z oboch strán. Vyložíme na papierovú utierku, aby sme zbavili prebytočného tuku. Na tanieri poprášime práškovým cukrom. 

 

Koláč prastarej mamy

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/739-pecieme-jablkovy-kolac-prastarej-mamy 

Čo sme písali o jablkách v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1084-jablka-aj-tento-rok 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1839-varime-pecieme-z-jablk