Varíme, pečieme z jabĺk

 Koláče z jabĺk, hrušiek a orechov už patria neodmysliteľne hlavne k jesennému obdobiu spolu s hmlami či opadanými listami. Pečené jabĺčka a koláče z nich sladko prevoňajú celý byt. Výborne chutia počas celého dňa.  My však doma spracovávame aj padané jabĺčka. Skúste aj vy s nami. 

Podľa dlhodobých štatistík sa vraj jablkové koláče radia medzi najobľúbenejšie. Čo an to poviete? Čo chutí z jabĺk nám doma? 

 

 Jablkový nákyp

100 g jemného tvarohu, 50 ml slnečnicového oleja, 125 ml šľahačky, 1 vajíčko, 70 g pomletého cukru, 150 g polohrubej múky (Liana Mix Cake), 3 čajové lyžičky kypriaceho prášku, 300 g ošúpaných a očistených jabĺk, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, malso a kukuričná strúhanka na vysypanie plechu

 Jblká nakrájame na mesiačiky. Položíme na tanier a pokvapkáme citrónovou šťavou z oboch strán. V mise si vymiešame tvaroch, olej, vajíčko a cukor. Pridáme preosiatu múku a kypriaci prášok. Dobre premiešané cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Poukladáme naň jablká. Vložíme do vyhriatej rúry na 175 °C a pečieme asi 25 minút. Po vybratí z rúry, ešte vo forme poprášime práškovým cukrom a až po vychladnutí vyberieme z formy. 

 Jablkové pyré

 1500 g jabĺk, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 100 ml vody

Jablká umyjeme, pokrájame na menšie časti aj spolu s jadrovníkmi. Primiešame citrónovú šťavu, podlejeme vodou a rozvaríme. Najpod pokrievkou, neskôr pod odchýlenou pokrievkou. Po vychladnutí prepasírujeme a vložíme do dobre umytých sklenených pohárov a vložíme do chladu. Môžeme podávať na raňajky s piškótami.

Alebo po prepasírovaní do pol kila vmiešať 50 g krupicového cukru a 40 g Zlatého klasu či kukuričného škrobu a uvariť jablkový puding.

 Bravčové pliecko s jablkami

 1000 g bravčového pliecka, 1 čajová lyžička fenyklových semienok, 1 čajová lyžička rasce, 4 gulôčky borievok, 1 vetvička tymiánu, 1 vetvička rozmarínu, 6 strúčikov cesnaku, 4 menšie tvrdé jablká, 100 ml bieleho suchého vína, 150 ml zeleninového vývaru, 2 hviezdičky badiánu, 1 polievková lyžica hrubozrnnej soli, asi 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, olej, maslo

Mäso umyjeme a osušíme utierkou. Mäso položíme do pekáča vysypaného soľou, korením a vystlané vetvičkami byliniek a nakrájaným cesnakom. Zalejeme trochou oleja. Položíme mäso, ktoré pokryjeme 2 - 3 kúskami masla. Prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 230 °C. Necháme upiecť asi 15 minút. Potom otočíme a zase necháme upiecť asi 15 minút. Prikryjeme a necháme piecť prikryté asi jeden a trištvrte hodiny. Potom odokryjeme, podlejeme vínom. Teplotu stiahneme na 180 °C a už dopekáme spolu s rozpolenými jablkami len asi štvrť hodiny. Vyberieme a pokrájame. Podávame s tmavým chlebom alebo varenými zemiakmi.

 Kyslá zemiaková polievka s jablkami

500 g červených zemiakov, 1 žltá cibuľa, 3 stredne veľké červené jablká, 200 ml suchého bieleho vína, 750 ml zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 200 ml šľahačky, pažítka, olej, soľ

Kým si na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, ošúpeme a nakrájame si na na kocky zemiaky aj jablká bez jadrovníka. Pridáme na cibuľu zemiaky aj jablká, premiešame a podlejeme vínom. Nechám eprevrieť asi 4 - 5 minút. Potom pridáme korenie, soľ a zalejeme vývarom. Varíme asi 20 minút. Potom všetko rozmixujeme, primeišame šľahačku a necháme už len prehriať.  Môžeme podávať. 

 Jablkové pyté

cesto: 400 g hladkej pšeničnej múky T605, 250 g masla, 6 g kypriaceho prášku, 150 g pomletého cukru, 2 vajíčka

plnka: 1000 g očistených a nastrúhaných jabĺčok na hrubo, 25 g vanilínového cukru

Z Zo všetkých surovín na cesto vytvoríme hladkú hmotu, ktorú vložíme do igelitového vrecka a necháme asi hodinu schladiť. Následne ju rozvaľkáme na dva pláty veľkosti pekáča o hrúbke asi 1 cm. Jeden z plátov položíme na dno studenou vodou vyliateho pekáča. Na plát navrstvíme jabĺčka, ktoré pocukrujeme. Potom položíme druhý plát, ktorý na niekoľkých miestach popicháme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 C a pečieme asi 30 minút. Po vybratí z rúry necháme schladiť a až potom krájame.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri