Varíme pečieme z jahôd
Minulý rok na jednej z vychádzok na kopce nad mestom sme našli miesto s množstvom lesných jahôd. Sú iné ako tie záhradné. Minulý rok sme nazbierali hlavne lístky na čaj. Máme radi čaj z lesných jahôd. Lístky sú výborné aj do lekvárov na dochutenie. No doniesli sme aj jahody. Skúsili sme urobiť kompót. V zime sme si ho nevedeli vynachváliť. A v malom poháriku sme ním obdarovali aj jednu kolegyňu. Nuž tento rok sa tiež chystáme na jahody do lesa. Nielen na samozber záhradných.
Vločkové rezy s jahodami
250 g hladkej múky T650, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 250 g mletých ovsených vločiek, 1 vajíčko, 100 g práškového cukru, mlieko, citrónová alebo pomarančová kôra, jahody
V múke rzmiešame prášok do pečiva a preosejeme do misy na miesenie cesta. Pridáme ostatné suroviny, práškového cukru len polovicu. Mlieko pridávame po lyžiciach, aby sme vyrobili hladké vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme a položíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme jahody tak centimeter od seba. Posypeme práškovým cukrom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi pol hodinu.
Jahody vo vlastnej šťave
500 ml pohár, 75 g krupicového cukru, 330 g pevných jahôd
Jahody vložíme na dno zavarovacieho pohára a zasypame cukrom. Uzavrieme. Vložíme na dno veľkého hrnca dve na niekoľko vrstiev poskladaných utierok. Zalejeme ich vodou. Na ne položíme pohár s jahodami. Prilejeme vodu tak, aby prekryla asi tretinu výšky pohára. Hrniec prikryjeme. Privedieme do varu a od zovretia necháme variť 5 minút. Pohár s jahodami vyberieme a otočíme dolu hlavou. Prikryjeme dvomi utierkami a necháme vychladnúť.
Kompót z lesných jahôd
750 ml pohár, 500 g lesných jahôd, 120 g jemného krupicového cukru, 100 ml vody
Na dno pohára nasypeme vrstvu cukru, na ňu jahody, potom cukor, potom jahody... Zalejeme vodou. Pohár uzavrieme. Sterilizujeme 20 minút pri 80 °C alebo 2 minúty pri 100 °C.
Jahodové šodó
4 žĺtky, 120 g práškového cukru, 200 ml rozmixovaných prezretých jahôd, 1 citrón
Nad parou šľaháme žĺtka s cukrom do penista. Pridáme po troche za stáleho šľahania jahody. Krém sa nesmie variť. Nakoniec pomaly nalievame citrónovú šťavu už po odstavení tesne pred podávaním. Vlievame do teplých šálok a podávame s lyžičkou.
Čo sme o jahodách písali v minulosti
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1493-je-cas-na-jahody
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1073-jahody-aj-tento-rok
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 13. jún 2023
- Návštevy: 343