Varíme pečieme z jahôd

 Minulý rok na jednej z vychádzok na kopce nad mestom sme našli miesto s množstvom lesných jahôd. Sú iné ako tie záhradné. Minulý rok sme nazbierali hlavne lístky na čaj. Máme radi čaj z lesných jahôd. Lístky sú výborné aj do lekvárov na dochutenie. No doniesli sme aj jahody. Skúsili sme urobiť kompót. V zime sme si ho nevedeli vynachváliť. A v malom poháriku sme ním obdarovali aj jednu kolegyňu. Nuž tento rok sa tiež chystáme na jahody do lesa. Nielen na samozber záhradných.

 Vločkové rezy s jahodami

 250 g hladkej múky T650, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 250 g mletých ovsených vločiek, 1 vajíčko, 100 g práškového cukru, mlieko, citrónová alebo pomarančová kôra, jahody

V múke rzmiešame prášok do pečiva a preosejeme do misy na miesenie cesta. Pridáme ostatné suroviny, práškového cukru len polovicu. Mlieko pridávame po lyžiciach, aby sme vyrobili hladké vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme a položíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme jahody tak centimeter od seba. Posypeme práškovým cukrom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi pol hodinu. 

Jahody vo vlastnej šťave

 500 ml pohár, 75 g krupicového cukru, 330 g pevných jahôd

Jahody vložíme na dno zavarovacieho pohára a zasypame cukrom. Uzavrieme. Vložíme na dno veľkého hrnca dve na niekoľko vrstiev poskladaných utierok. Zalejeme ich vodou. Na ne položíme pohár s jahodami. Prilejeme vodu tak, aby prekryla asi tretinu výšky pohára. Hrniec prikryjeme. Privedieme do varu a od zovretia necháme variť 5 minút. Pohár s jahodami vyberieme a otočíme dolu hlavou. Prikryjeme dvomi utierkami a necháme vychladnúť.

Kompót z lesných jahôd

 750 ml pohár, 500 g lesných jahôd, 120 g jemného krupicového cukru, 100 ml vody

Na dno pohára nasypeme vrstvu cukru, na ňu jahody, potom cukor, potom jahody... Zalejeme vodou. Pohár uzavrieme. Sterilizujeme 20 minút pri 80 °C alebo 2 minúty pri 100 °C. 

Jahodové šodó

4 žĺtky, 120 g práškového cukru, 200 ml rozmixovaných prezretých jahôd, 1 citrón

Nad parou šľaháme žĺtka s cukrom do penista. Pridáme po troche za stáleho šľahania jahody. Krém sa nesmie variť.  Nakoniec pomaly nalievame citrónovú šťavu už po odstavení tesne pred podávaním. Vlievame do teplých šálok a podávame s lyžičkou. 

 

 

Čo sme o jahodách písali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1493-je-cas-na-jahody

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1073-jahody-aj-tento-rok

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody