Spracovávame jahody

Už máme prvé doma. A ďalšie sa už začínajú červenať. Veru vyzerá, že ich aj tento rok bude dosť. Nuž začíname spracovávať. Začali sme koláčikmi, pudingom, keď ich je viac, budeme zavárať a robiť lekvár.

 

Jahodový puding

300 g jahôd rozmixujeme so 100 g kryštálového cukru a premiešame s 2 - mierne kopcovitými polievkovými lyžicami kukuričného škrobu. Nad parou uvaríme do požadovanej hustoty.

Jahodová miska

Silnú želatinu vmiešame do 1 dl teplej vody a necháme napučať. 400 g jahôd premiešame so 100 g práškového cukru a rozmixujeme. Vmiešame napučanú želatinu. Vlejeme do misiek, ktoré ozdobíme piškótou a kúskom jahody. Necháme v chlade stuhnúť.

Jahodový koktejl

200 ml plnotučného mlieka, 200 ml bieleho tučného jogurtu rozmixujeme so 150 g jahôd. Vlejeme do šálok. Nasypeme do nich ešte na drobno nakrájané 2 - 3 jahody. Podávame s lyžičkou.

Jahodový tvaroh

250 g jahôd rozmixujeme so 100 gramami krupicového cukru a zmiešame s 200 gramami tvarohu vhodného do krémov. Vlejeme do misiek.

Je to vynikajúca desiata pre deti.

Jahodový džem

900 g jahôd rozmixujeme s 3 - 4 - mi lístkami mäty. Vmiešame pol kila želírovacieho cukru 2 : 1. Necháme cukor rozpustiť. Potom vmiešame 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Za občasného premiešania privedieme k varu. Na miernom plameni za stáleho miešania prevaríme asi 5 minút. Vlejeme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť dole hlavou.

Jahodová marmeláda

500 g jahôd premiešame so 400 g kryštálového cukru. Pod pokrievkou necháme stáť asi 2 hodiny, aby sa cukor čo najviac rozpustil. Potom rozdelíme na dve asi rovnaké časti a varíme na strednom plameni za občasného premiešania do hustoty akú chceme. Skúšame si ju na porcelánovom tanieriku. Potom vlejeme do pohárikov a necháme vychladnúť.

Takto pripravená marmeláda stačí len prikryť celofánom po vychladnutí. Lekvár je potom dosť tuhý a vhodný do pečených alebo parených buchiet.

 Jahodový sirup

1200 g jahôd rozmixujeme a precedíme cez sito do hrnca. Primiešame 250 g krupicového cukru a 20 g kyseliny citrónovej. Dobre premiešame. Na strednej teplote privedieme do varu. Povaríme za stáleho miešania asi 4 minúty. Vlejeme do fliaš a uzavrieme. Fľaše položíme na ležato a necháme vychladnúť. Občas ich otočíme, aby sa zátky dobre prichytili.

Občas mi sirup zhustne veľmi. Vtedy ho používam na poliatie zákuskov.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Pani Kurtiová, mysleli ste takéto? https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1552-konstrukcia-trojuholnika-u-siestakov Vety sss, sus, usu?

03/11/2020 - 10:02
MIRKA KURTIOVA

POSTUP PRI TROJUHOLNIKU

03/11/2020 - 09:39
silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53 1
Štefánia Karovičová

Poprosim prac.listy pre prvákov

25/10/2020 - 15:49
silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri