Spracovávame jahody

Už máme prvé doma. A ďalšie sa už začínajú červenať. Veru vyzerá, že ich aj tento rok bude dosť. Nuž začíname spracovávať. Začali sme koláčikmi, pudingom, keď ich je viac, budeme zavárať a robiť lekvár.

 

Jahodový puding

300 g jahôd rozmixujeme so 100 g kryštálového cukru a premiešame s 2 - mierne kopcovitými polievkovými lyžicami kukuričného škrobu. Nad parou uvaríme do požadovanej hustoty.

Jahodová miska

Silnú želatinu vmiešame do 1 dl teplej vody a necháme napučať. 400 g jahôd premiešame so 100 g práškového cukru a rozmixujeme. Vmiešame napučanú želatinu. Vlejeme do misiek, ktoré ozdobíme piškótou a kúskom jahody. Necháme v chlade stuhnúť.

Jahodový koktejl

200 ml plnotučného mlieka, 200 ml bieleho tučného jogurtu rozmixujeme so 150 g jahôd. Vlejeme do šálok. Nasypeme do nich ešte na drobno nakrájané 2 - 3 jahody. Podávame s lyžičkou.

Jahodový tvaroh

250 g jahôd rozmixujeme so 100 gramami krupicového cukru a zmiešame s 200 gramami tvarohu vhodného do krémov. Vlejeme do misiek.

Je to vynikajúca desiata pre deti.

Jahodový džem

900 g jahôd rozmixujeme s 3 - 4 - mi lístkami mäty. Vmiešame pol kila želírovacieho cukru 2 : 1. Necháme cukor rozpustiť. Potom vmiešame 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Za občasného premiešania privedieme k varu. Na miernom plameni za stáleho miešania prevaríme asi 5 minút. Vlejeme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť dole hlavou.

Jahodová marmeláda

500 g jahôd premiešame so 400 g kryštálového cukru. Pod pokrievkou necháme stáť asi 2 hodiny, aby sa cukor čo najviac rozpustil. Potom rozdelíme na dve asi rovnaké časti a varíme na strednom plameni za občasného premiešania do hustoty akú chceme. Skúšame si ju na porcelánovom tanieriku. Potom vlejeme do pohárikov a necháme vychladnúť.

Takto pripravená marmeláda stačí len prikryť celofánom po vychladnutí. Lekvár je potom dosť tuhý a vhodný do pečených alebo parených buchiet.

 Jahodový sirup

1200 g jahôd rozmixujeme a precedíme cez sito do hrnca. Primiešame 250 g krupicového cukru a 20 g kyseliny citrónovej. Dobre premiešame. Na strednej teplote privedieme do varu. Povaríme za stáleho miešania asi 4 minúty. Vlejeme do fliaš a uzavrieme. Fľaše položíme na ležato a necháme vychladnúť. Občas ich otočíme, aby sa zátky dobre prichytili.

Občas mi sirup zhustne veľmi. Vtedy ho používam na poliatie zákuskov.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri