Je čas na jahody

Toto je  pravé júnové mlsanie. Jahody majú vždy krásnu červenú farbu, príjemnú arómu a sú nesmierne šťavnaté.

Ceníme si ich hlavne pre obsah minerálov, železa a vápnika. Z vitamínov obsahujú najviac vitamín C, potom vitamíny A, B. 100 g jahôd obsahuje len 40 g kalórii.

Najvhodnejšie je oberať ich ráno. Hneď po odtrhnutí sú najchutnejšie. Ak ich chceme nechať až na konzumáciu neskôr, vysypeme ich na tanier vedľa seba ešte so stopkou a položíme neumyté do chladu. Až pred podávaním odstopkujeme a umyjeme.

Listy jahody obyčajnej sú liečivé. Obsahujú mangán. Listy oberáme v máji až v júni a sušíme na tienistom mieste. Používajú sa vo forme čaju pri liečení zápalu močových ciest.

Jahody môžeme pripraviť na najrôznejšie spôsoby. Možno si vyberiete aj jeden z našich námetov.

Jahodový kokteil

5 dl schadeného plnotučného mlieka, 200 g jahôd, 1 polievková lyžica cukru, 5 cl citrónového sirupu

Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme. Vlejeme do pohárov a podávame so širokou slamkou.

Jahodovo zmrzlinový kokteil

500 g čerstvých jahôd, 4 polievkové lyžice vanilkovej zmrzliny, 4 dl plnotučného mlieka

Všetko v mixéri rozmixujeme. Vložíme do misiek a podávame dozdobené jahodovými listami a tortovými oblátkami.

Vysmážané jahody

1 vajíčko, 2 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 polievkové lyžice cukru, tvrdé dozreté jahody

Urobíme si cestičko, do ktorého namáčema jahody a vyprážame vo vyššej vrstve rozpáleného oleja. Jahody položíme na kuchynskú utierku. Potom pokladáme na tanieriky. Podávame ku suchému bielemu vínu.

Jahodový krém

200 g mäkkého tvarohu, 30 g práškového cukru, 1 dl plnotučného mlieka, 100 g jahôd,1/2  čajovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

Všetko premiešame. Podávame dozdobené tortovými oblátkami.

Jahodové maslo

200 g masla, 150 g práškového cukru, 100 g prepasírovaných jahôd

Zmäknuté maslo zmiešame najprv s cukrom. Aby sme do masla vsynuli čo najväčšie množstvo vzduchu. Potom vmiešame jahodové pyré.

 

Jahodovo ríbezľový džem

500 g jahôd, 250 ml odšťavených ríbezlí, 600 g cukru

Premiešame v hrnci. Nad parou uvaríme do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.

 

Jahodový pohár

3 dl šľahačky, 350 g jahôd, 150 g krupicového cukru, 20 g piškót

Šľahačku s jahodami a cukrom rozmixujeme a ručne vmiešame piškóty. Rozdelíme do štyroch pohárov. Necháme schladiť a podávame.

 

 

Naše minulé recepty

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1073-jahody-aj-tento-rok

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri