Aké druhy cesta doma varíme, pečieme

 Aby sme sa mohli cítiť lepšie v kuchyni pri pečení, ponúkame Vám pár rád pri varení, parení či pečení rôznych druhov cesta. 

 

 

Zemiakové cesto

Používame ho na buchty a záviny či šatôčky. 

 500 g uvarených múčnych zemiakov, 150 - 175 g hrubej múky (kukuričnej a pohánkovej na polovicu), 1 vajíčko, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 polievková lyžica rozpusteného masla, 1 čajová lyžička vínneho kameňa

Všetko dobre vymiešame do hladkého cesta. Cesto nesmie stáť dlho, lebo zredne. 

Lístkové cesto

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/595-sefkucharka-robi-listkove-cesto 

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/560-tvarohove-listkove-cesto 

 

Kysnuté lístkové cesto

 Cesto používame na pečenie croisantov. Ak použijeme v ceste 1,5 čajovej lyžičky soli a iba 20 g cukru, môžeme cesto použiť na pečenie slaných croissantov naplnených syrom. Pečieme ho v dobre vyhriatej rúre na 230 °C. 

 500 g hladkej múky T650, 250 ml vody, 1/2 čajovej lyžičky soli, 50 g krupicového cukru, 30 g droždia, 350 g masla

Vo vode s cukrom rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. Do vykysnutého kvásku vsypeme múku so soľou a vymiešame. Vmiešame 100 g zmäknutého masla. Vymiešame hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku 1 cm. Polovicu prikryjeme pokrájaným maslom. Druhou poloviccou cesta prikryjeme maslom pokrytú časť cesta maslom. Rozvaľkáme. Zase položíme na polovicu cesta pokrájané maslo a zase prikryjeme a rozvaľkáme. Toto zopakujeme ešte raz. Teda celkovo 3-krát. 

 

 

Krehké cesto

Používame alebo celé vajíčka alebo len žĺtky. Ako tuk používame maslo alebo masť. Múka je vhodná hladká alebo zmes hladkej a polohrubej. Cesto je vhodné na plnenie vlhkými plnkami. 

 220 g hladkej múky, 150 g masla, 1 žĺtok, 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 polievkové lyžice studenej vody

múku dobre preosejeme spolu so soľou. Pridáme nastrúhané maslo na hrubo a vypracujeme cesto. Pridáme žĺtok a vodu. Veľmi prudko vymiešame cesto. Cesto vytiahneme do formy, popicháme vidličkou. Vsypeme fazuľu alebo ryžu a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Po vychladnutí naplníme plnkou a necháme stuhnúť.

 

 

Kysnuté cesto

 V ceste používame hladkú múku, ak chceme múčnik jemnejší a vlhkejší, hrubú, ak chceme múčnik hutnejší a suchší. Ak pridáme iný druh múky, zvýši sa čas kysnutia a zvyčajne potrebujeme aj viac droždia. Tuku používame menej, hlavne maslo alebo masť. tuk vždy pridávame do cesta rozpustený. Zvyšuje krehkosť cesta. Soľ je najlepšie pridávať do tekutiny - nikdy však do kvásku, zabila by ho. Tekutiny musia byť vlažné, nikdy nie horúce. Zabilo by to kvasiaci proces. Pred pečením môžeme cesto potierať vajíčkami alebo sladkou či slanou vodou. Po upečení bude mať cesto peknú farbu a lesk. 

 

Piškótové cesto

Z piškótového cesta robíme rezy, jednoduché torty. 

 rovnaká hmotnosť vajíčok, cukru a hrubej pšeničnej múky

Vyšľaháme bielka do tuhého snehu. Zvykneme do snehu vmiešať štipku soli. Ručne do snehu vmiešame tretinu cukru, po jednom žĺtka, zvyšok cukru a nakoniec dobre preosiatu múku. Vylievame do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme vždy v dobre vyhriatej rúre na strednú teplotu. 

 Alebo iný druh: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1490-pecieme-piskotove-cesto 

 

 

Aké recepty na cesto sme popisovali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/875-ponuka-receptov-na-zakladne-cesto