Teta Eva robí lístkové cesto

Pán kuchár Roman nás zoznámil so svojou tetou Evou, ktorá nás trochu podučila v pečení. Na severnej Morave, v okolí kde býva, je uznávanou cukrárkou a pekárkou starých dobrých receptov. Dnes nám ukázala ako urobiť dobré domáce lístkové cesto.

Cesto sa skladá z dvoch častí urobených úplne odlišne a potom dobre prepojených vaľkaním.

Pripravíme si suroviny na prvú časť cesta:

 300 g hladkej múky špeciál 00, 750 g čerstvého masla

Pripravíme si suroviny na druhú časť cesta:

540 g hladkej múky špeciál 00, 9 veľkých žĺtkov, 9 polievkových lyžíc studenej vody, 9 polievkových lyžíc sladkej smotany, 1,5 polievkovej lyžice octu

Ideme na to.

Maslo sme necháme zmäknúť a dobre preosejeme múku. Všetko v robote vymiešame do hladka. Urobíme takú kocku na pomúčenej tácke a necháme v chlade stuhnúť asi hodinu.

 maslo a múka maslo s múkou maslo s múkou lístkové cesto teta Eva maslové cesto maslové cesto

Za ten čas si urobíme druhú časť cesta. Preosejeme múku do misy na miesenie cesta a pridáme ostatné suroviny. Dobre vymiesime v robote a potom aj rukou, aby cesto bolo ozaj hladké a vláčne. Nebude sa nám trhať pri spájaní s prvou časťou. Takto vymiesené cesto necháme prikryté na pracovnej doske asi polhodinu.

 lístkové cesto žĺtka smotana ocot miesič ETA cesto ručné miesenie ručné miesenie odpočinok odpočívajúcecesto

Ideme spojiť obe časti. Druhú časť vyvaľkáme na doske do obdĺžnika. Na stred položíme kocku z prvej časti a pekne ju poprikrývame ako "perinkou". Dobre prevaľkáme - zase na celú dosku. Prehneme vrchnú časť do stredu aj spodnú časť. Potom prehneme vrchnú na spodnú. Nakoniec ľavú na pravú. Necháme v chlade pol hodinu oddýchnuť. A zase prevaľkáme a poprehýbame a necháme postáť pol hodinu. Všetko zopakujeme aj tretíkrát a necháme potom v chlade zabalené v potravinárskej fólii na ďalšie použitie.

 vaľkanie spájanie balíčkovanie vaľkanie lístkové cesto

Môžeme použiť na sladké i slané recepty akoby sme cesto kúpili v obchode, ibaže toto má lepšiu chuť.

teta EvaTeta Eva odporúča: "Nenahrádzajte maslo žiadnym margarínom. Múku preosejte aj dvakrát."

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
30

Odkazovač

silbod

Janka Dolnáková, ak ste prihlásená alebo prepojená cez FB, potom máte pri každom náhľade na pracovný list takú zelenú šípku pre stiahnutie.

02/04/2020 - 11:16
Janka Dolnáková

Dobrý nepodarilo sa mi stiahnuť pracovné listy pre predškolákov.

02/04/2020 - 08:59
silbod

Evasim, sťahnúť si môžete dokumenty po prihlásení sa alebo prepojení cez Fb či twiter. Na pravo sa Vám pri každom obrázku zobrazí zelená šípočka.

30/03/2020 - 19:21
evasim

Zdravím, mala by som záujem stiahnuť si dobré nápady pre školákov. Ďakujem

30/03/2020 - 15:53
Maja

Ak nemáte zakázané cokies, napíšte nám vaše prihlasovacie meno a e-mailovu adresu do kontaktného formuláru.

30/03/2020 - 14:46
Marta Újj

e-mailom mi prišlo potvrdenie registrácie, ale na Vašu stránku sa mi nedarí prihlásiť.

30/03/2020 - 14:39
silbod

Eva, musíte sa prihlásiť alebo spojiť náš web so svojim Twiterom či FB. Potom si cez zelenú šípku môžete stiahnúť do počítača. Pracovné listy sú zozipované po štvrťrokoch.

29/03/2020 - 13:37
Eva Vinczeová

Chcela by som si stiahnuť šlabikár 1

29/03/2020 - 13:33
Maja

napište nám na info(zavináč)dobre-napady.sk, registráciu vyriešime...

12/03/2020 - 18:32
evabok

DOBRY VECER. CHCELA BY SOM SI STAHOVAT PRACOVNE LISTY.ALE SA MI TO NEDARI VAM POSLAT MOJU REGISTRACIU. DAKUJEM

11/03/2020 - 18:10

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri