Pečieme piškótové cesto

Základným postupom pre dobré piškótové cesto je dobré šľahanie. Dobre vyšľahané vajíčka sú základom ľahkého piškótového cesta bez tuku. Piškótové cestá majú jemnú, ľahučkú textúru, ktorá sa dosahuje zašľahaním čo najväčšieho množstva vzduchu do cesta. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané s cukrom. Cesto musí byť jemné, krémovité a svetlé. Musí v ňom zostať stopa po metličke ak šľaháte ručne. Môžete použiť aj ručný šľahač.

Postup pri príprave cesta

1. Do misy rozklepneme žĺtka a zasypeme ich cukrom. Vyšľaháme do penista. Farba musí byť jemne krémová, svetlá.

2. Bielky vyšľaháme zvlášť so štipkou soli. Sneh musí byť tuhý. Ako povedala stará mama, po otočení hore dnom, musí zostať v miske.

3. Zmiešavame spolu. Na žĺtkovú zmes položíme asi 2 polievkové lyžice snehu, potom preosiatu múku a zyšok snehu. Toto zmiešavanie robíme vždy ručne, aby sme zo snehu a žĺtok nevytlačili veľa vzduchu.

4. Tortovú formu jemne vymastíme maslom. Vyložíme papierom na pečenie, jemne prestrihneme, kde je to potrebné, aby papier čo najpresnejšie obopínal formu.

5. Cesto vždy pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Dĺžka času závisí od výšky cesta vo forme. Odporúčame vždy mať prichystanú špajlu na skúšanie, či je cesto upečené. Cesto necháme na povrchu jemne zhnednúť a až potom skúšame špajlou.

 

Piškótové cesto s maslom

Toto máme doma radi. Je menj diétne ako klasické piškótové cesto.

125 g polohrubej múky, štipka soli, 4 vajíčka, 130 g práškového cukru, 60 g roztopeného masla,

Vyšľaháme žĺtka s cukrom do jemného krému. V inej miske vyšľaháme tuhý sneh. Múku preosejeme so soľou aj dvakrát, niekedy aj trikrát.

Do žĺtkovej zmesi vložíme asi tretinu snehu, prisypeme polovicu preosiatej múky a zase tretinu múky. Zakryjeme snehom. Zľahka premiešame. Prelejeme maslom a ešte raz premiešame.

Vlejeme do vyloženej tortovej formy papierom. Ak vlejete do okrúhlej tortovej formy s priemerom 24 cm, pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút.

Torta je potom vhodná na dve prerezania.

Odporúčame kávový alebo kakaový krém.

 

Piškótová roláda

My robíme ako piškové cesto s maslom. Vyejeme do vyššieho pekáča vyloženého papierom na pečenie s rozmermi 36 cm x 24 cm. pečieme iba 18 - 20 minút. Ihneď po vytiahnutí vyklopíme na paier vysypaný práškovým cukrom. potrieme lekvárom - máme radi malinový alebo marhuľový a zvinieme.

 

Piškóvé cesto bez žĺtkov

4 bielka z vajíčok veľkosti M, 100 g kukuruíčnšj hladkej múky, 300 g polohrubej pšeničnej múky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Múky so sódou a si dobre preosejeme, aj trikrát. V miske si vyšľaháme tuhý sneh so soľou.

Do misy s múkami navrstvíme sneh. Opatrne premiešame, aby sa múky dobre spojili, ale aby sme zo snehu nevytlačili vzduch. Ak môžeme, radšej v inej mise položíme tretinu snehu, polovicu múky, tretinu snehu, polovicu múky, zvyšok snehu. A teraz zľahka premiešame.

Navrstvíme do tortovej formy bez vytretia maslom. Pečieme asi 40 minút vo vyhriatej rúre na 180°C. Po upečení, vyberieme a otočíme na mriežku dolu hlavou. Necháme tortu samú vypadnúť.

 

 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/876-ponuka-receptov-na-plnky-a-polevy

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri