Varíme, pečieme z orechov

 Každý deň varím obed do práce. V termoske si nosím vývar, ktorý popíjam počas presúvania sa z jednej triedy do druhej. Študenti si myslia, že tam mám kávu - nepovedzte im to, prosím. Cez tých pár minút, čo mám miesto obednej prestávky si dám nejaký koláčik na slano či sladko. v posledný mesiac mi veľmi chutia orechy - vlašské alebo lieskovce. nuž, pár receptov, čo mi chutia a aj dcére, ktorá sa v škole stravuje podobne.

Nie, nevybrali sme si takéto stravovanie dobrovoľne. Jednoducho, nevedia mi v jedálni navariť klasické recepty bez sóje, pšenice a lepku. Moderné jedlá nemôžem jesť. Dcére ani nevaria obed priamo v škole - ale dovážajú stravu a pár krát sa stalo, že bol obed studený, či sa jej neušiel, lebo doviezli málo, nuž sa rozhodla stravovať ako ja. Mnne to vyhovuje. Pre jedného sa mi nikdy nechcelo variť. 

 Orechovo-kávová torta

na cesto: 6 vajíčok, 100 g mletého cukru, 150 g mletých orechov, 2 čajové lyžičky mletej zrnkovej kávy, 50 g kryštálového cukru, šťava z 1 citróna

na plnku: 50 g čokolády 75 %, 20 g masla, 2 žĺtky, 130 g práškového cukru, 2 čajové lyžičky mletej zrnkovej kávy, 50 ml Umu

čokoládová poleva

Žĺtky s práškovým cukrom a citrónovou šťavou vymiešame do penista. Ku žĺtkom primiešavame po troche mleté orechy, kávu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Primiešame do snehu kryštálový cukor. Potom obe časti ručne spojíme. vlejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C. Tortu necháme vychladnúť. Rozkrojíme na tri pláty. Potrieme plnkou a znova spojíme do torty. Polejeme čokoládovou polevou. 

Rozpustíme čokoládu. K vychladnutej pridáme maslo, žĺtky, práškový cukor, mletú kávu a všetko spolu dobre vymiešame. Po troche vmiešame Um. 

 Orechový koláč

na cesto: 200 g masla, 3 žĺtky, 125 g práškového cukru, 325 g hrubej pšeničnej múky (alebo Liana na kysnuté)

na plnku: 3 bielky, 50 g práškového cukru, 100 g masla, 70 g pomletých orechov

Najprv maslo s cukrom vymiesime do penista. Postupne vmiešavame po jednom žĺtky a po troche múku. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka vložíme do vymasteného pekáča. Cesto potrieme plnkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme. Až po vychladnutí nakrájame na "obdĺžniky".

Plnku začneme robiť miešaním bielkov s práškovým cukrom, maslom a orechmi. 

 Orechové rožteky

200 g hladkej pšeničnej múky T650 (alebo 190 g Liana univerzal), 220 g masla, 50 g vanilkového cukru, 75 g mletých orechov, 1 vajíčko

Múku preosejeme. Do múky vsypeme na drobné kúsky nakrájané maslo. Pridáme vanilkový cukor, mleté orechy a vajíčko. Vypracujeme cesto. Na doske vytvarujeme drobné rožteky, ktoré poukladáme na papierom vyložený pekáč. Upečieme do ružova vo vyhriatej rúre na 200 °C. Ešte teplé obalíme v zmesi vanilkového a práškového cukru. 

 Orechové medovníčky

350 g hladkej múka T650 (alebo Liana Cake), 1 čajová lyžička kypriaceho prášku (1/2 čajovej lyžičky vínneho kameňa), 220 g práškového cukru, 3 vajíčka, 4 mleté klinčeky, asi 3 polievkové lyžice medu, 50 g mletých orechov

Múku preosejeme s cukrom, klinčekmi a práškom do pečiva. Primiešame mleté orechy. Med a vajíčka vymiešame zvlášť. Potom všetko premiešame. Vymiešame cesto. Na doske vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme tvary medovníkov. Položíme ich na papierom vyložený pekáč. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. 

Z tohto cesta zvyčajne vykrajujem väčšie medovníky - srdce alebo macíka. Tieto medovníky zvyknem dávať ako darčeky. 

 

 Čo sme písali o orechoch pred časom

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/779-spracovavame-orechy 

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1816-rozpravame-sa-o-orechoch 

 O gaštanch

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/748-spracovavame-gastany