Rozprávame sa o orechoch

 Pred tromi rokmi na jar sme na školskom dvore okopávali a prerýľovávali pôdu, aby sme si vytvorili políčka na sadenie. A čo sme nenašli?! Vykopali sme orech, vlastne polovicu orecha, z ktorej trčal už vyrastený asi pätnásť centimetrov dlhý výrastok. Orech zrejme preniesla nejaká vrana, ktorých máme na školskom dvore dosť. Vypadol jej do trávy a tam sa ujal. Preniesli sme ho na bezpečnejšie miesto a posadili. Môj obľúbený vlašský orech. Neviem sa dočkať prvých plodov.

Áno, najprv sme v školskej knižnici otvorili múdru knihu o rastlinách a pozreli sa na aké miesto je vhodné orech posadiť. Orech má totiž silné rozkonárené korene a okysľuje pôdu okolo seba. Podarilo sa to. Na prvej fotografii vidíte orech dnes. Ohradili sme ho starou pneumatikou, aby nám ho náhodou v trávniku znova nepokosili ako minulý rok. Náš orech sa však spamätal. Vyhodil nové listy. Držíme si palce. Vraj ešte sedem rokov a bude mať také pekné orechy ako ten na druhej fotografii. 

 

 Potom budeme môcť viac tvoriť z orechových škrupiniek aj viac s deťmi v škole piecť orechové rožteky či iné vianočné dobroty. Už, aby to bolo!

Čo hovorievala moja stará mama

Vnútro vlašského orecha pripomína svojim tvarom mozog. Možno je to náhoda, ale látky, ktoré obsahuje naozaj významne podporujú prácu nášho mozgu. Dokonca vraj babice kedysi odporúčali ženám v druhom až štvrtom mesiaci tehotenstva jesť vlašské orechy, aby podporili lepšie vyvinutie mozgu bábätka. 

Pre lepší spánok používala stará mama takú výbornú nátierku. Pomlela na veľmi jemno orechy a také pomleté dve lyžice premiešala s dvomi lyžicami medu. Nechala chvíľu postáť. Potom natrela na veľmi tenký krajec pohánkového chleba tenkú vrstvu. Jedávala na večeru. Vravievala, že ľahšie sa jej zaspáva. Vo sviatky zase na raňajky ponúkala nátierku z masla, medu a orechov v pomere 3 : 1 : 1, ktorú natierala na kúsky vianočky.  

Čo môžeme vytvoriť z orechov či orechových škrupiniek?

V lete sme vždy s mojimi deťmi radi tvorili z plastelíny. Zvyčajne nie len z nej. Kombinovali sme materiály. Orechová škrupiny, špáradlo, papier... a platelínou sme všetko spojili.

 

 Alebo si môžeme urobiť zápich do kvetináča v tvare strašidielka. 

  

 Zafarbíme polovicu škrupinky na červeno, fixkou dokreslíme bodky a prilepíme na zelený lístok. Ešte domaľujeme hlavičku. Podobne môžeme urobiť aj motýlika. 

  

Arašidy alebo aj vlašské orechy ozdobíme pomocou tavnej pištole vlasami z chemlonu či inej priadze. Dokreslíme oči, ústa, nos. Na hrubšiu bavlnku zaviažeme korálky a omotáme ako nohy a ruky a prichytíme tavnou pištľou či sekundovým lepidlom.

   

Vianočné ozdoby na stromček. Śkrupiny zafarbíme farbou. Po zaschnutí previažeme bavlnkou a urobíme mašličku na zavesenie. Alebo na kartónový kruh popriliepame polovičky orechov, môžeme ich aj zafarbiť či nastriekať zlatou alebo striebornou farbou a do stredu urobiť svietnik.

 

 

Maľovánky pre predškolákov

   

 

Čo môžeme navariť z orechov?

Nech je tvorenie a maľovanie atraktívnejšie? 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/779-spracovavame-orechy 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri