Darčeky od detí dospelákom

Dnes pre Vás vyberáme z nášho archívu z roku 2007.

Blíži sa Deň matiek, o čosi neskôr Deň otcov. Môžeme vymyslieť niečo zaujímavé a menej tradičné. Áno a urobiť s deťmi v škole, v školskom klube či doma. Napríklad Bylinkový olej či ocot. Ibaže - jedna nevýhoda. Je potrebné začať skôr. Všetko sa musí dobre odležať. 

Môžete použiť jablčný ocot z obchodu, potom bude príprava kratšia asi o tri týždne. Môžete si však urobiť s deťmi aj svoj vlastný ocot. Pracovné vyučovanie aj prvouka či prírpdoveda s druhákmi a tretiakmi bude zaujímavo voňať. 

Ak teda chcete urobiť aj Vy niečo podobné, je načase začať.

 

Bylinkový ocot

Potrebujeme: 3 kg jabĺk, umelohmotné strúhadlo, rozmarín, feferónky, čierne celé korenie, sklenený 5-litrový pohár, bavlnenú plienku, umelohmotné cedidlo, ozdobné fľašky (lepšie sú z tmavého skla) so štupľami z korku alebo umelej hmoty, tvrdý papier, mašličky, farbičky

My sme teraz so synom urobili najprv jablčný ocot:
Jablká (aj šupky) sme nastrúhali na hrubom umelohmotnom strúhadle, poškodené časti sme vyrezali umelohmotným nožíkom. Zaliali sme ich litrom prevarenej, studenej vody a nechali v sklenenom 5-litrovom pohári pôsobiť 10 dní. Potom sme priliali 2 litre prevarevej vlažnej vody a premiešali umelohmotnou varechou. Precedili sme cez bavlnenú plienku dobre vyžehlenú a nechali 20 dní stáť.
Veľký pozor sme dávali, aby neprišiel do styku s niečim kovovým, lebo by bolo po octe.
Naliali sme jablčný ocot do ozdobných fliaš a vhodili do neho po polovici feferónky, vetvičke rozmarínu a dvoch guličkách korenia. Zaštupľovali sme ich a necháme ich teraz na slnku 6 -7 týždňov stáť.

Potom dokončíme tak isto ako som to robila minulý rok s deťmi v škole, keď sme robili darček z kúpeného octu. Z tvrdého papiera vystrihneme kartičku s dierkou a nápisom starej mame a priviažeme mašličkou o uško fľašky. Z mikroténového vrecúška vystrihneme kruh s priemerom 8 cm a pomocou gumičky obviažeme okolo hrdla fľaše tak, aby sme zakryli korkový štupeľ. Hneď to bude vyzerať ako z darčekového obchodu.

Bylinkový olej

Potrebujeme: 250 mililitrovú fľašku (lepšia je tmavšia), 250 ml olivového oleja, 1 feferónku, 1 zrnko nového korenia, 2 vetvičky rozmarínu, 1 strúčik cesnaku, ozdobnú servítku, lepidlo na servítkovú techniku, mikroténové vrecúško, gumičku, štupeľ

Do dobre umytej (najlepšie vyvarenej) a vysušenej fľašky vhodíme feferónku, cesnak, korenie aj rozmarín. Zalejeme olejom a jemne zaštupľujeme. Necháme na slnečnom mieste za oknom pôsobiť 3 týždne. Potom štupeľ uzavrieme pevne. Obalíme štupeľ mikroténovým vreckom a zaviažeme gumičkou. Okolie mikroténového vrecka obstrihneme. Teraz si vystrihneme motív zo servítky a prlepíme ho na fľašku. Necháme vyschnúť.

Môžeme darovať.

Olej je vhodný na paradajkový šalát alebo na marinovanie kuracieho mäsa.

 

 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri