Hrach siaty, po latinsky Pisum sativum, je strukovina z čeľade bôbovité.

V jedálničku je pokladaný za zeleninu, ale botanicky je zaradený medzi ovocie. Rastie v mnohých častiach Zeme. Obvykle na jar a začiatkom leta. V gastronómii sa používa na mnoho účelov - od surového cez sparený, varený, konzervovaný až po mrazený. Hrach patrí k najrozšírenejšiemu druhu strukovín.

Semená hrachu sú dôležitým zdrojom bielkovín pre výživu ľudí i zvierat. Zrelé semená obsahujú okolo 25 % dusíkatých látok, približne 50 % škrobu, asi 6 % vlákniny a väčšie množstvo enzýmov a vitamínov A1, B1, B2. Hrach je spolu s bôbom obyčajným považovaný za najvýznamnejšiu strukovinu pestovanú v ekologickom poľnohospodárstve.

V škole vždy skoro na jar vysádzame s menšími školákmi do malých pohárikov ku oknu. Je výborným pokusom ako rastie rastlinka, lebo deti ho môžu aj dva dni zabudnúť poliať a vydrží. Potom vysádzame do väčšieho kvetináča či zeme niekedy na konci apríla. Ak je chladnejšie počasie v apríli, radšej až po zamrznutých svätých v máji. Kvetináč môžeme postaviť ku menšiemu stromu. Naťaháme špagáty od kvetináča ku konárom, aby sa mal kade plaziť. A na konci júna už zvykne bývať na rastlinke niekoľko strukov. Niekedy sa smejeme, lebo každému sa ujde akurát jedna bobuľka. Ale je naša, my sme si ju vypestovali. 

 

Hrach nemá rád horúce podnebie a preto sa v miernom pásme pestuje skoro na jar alebo na jeseň. Nemá rád pôdy veľmi bohaté na dusík, pretože hrach si dokáže odobrať dusík z ovzdušia. Zálievka má byť primeraná, pozor na premokrenie! Hrach je náchylný na hnilobu. 

Ak si na jar dopestujete v škole hrášok, skúste si pár zrniečok odložiť a zasadiť prvý septembrový týždeň. Zvyčajne, ak je teplá jeseň, v októbri môžete mať znova hrach. 

 

Maľovánky

    

    

 

Čo sme písali o hrachu v minulosti

 https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1348-hrasok  

 

Pozadie na obrazovku počítača

https://www.dobre-napady.sk/component/phocadownload/category/47-hrach