Tulipán čo si pamätám nesmel chýbať v žiadnej záhrade. Červený, žltý bol ozaj v každej. Kedysi, ako dieťa, na výstave Flóra som objavila aj iné tvary a farby. Asi najviac ma zaujali dvojfarebné a hlavne tie so špicatými lupeňmi. Možno aj preto tulipán nesmie chýbať v jarnom tvorení. 

Voľne v prírode sa u nás táto trvalka vyskytuje len tam, kde náhodou niekomu spadla cubuľka a podarilo sa jej zakoreniť. Voľne v prírode ju môžeme nájsť na severe Afriky, v Iráne aj v Číne. Dorastá do výšky aj 70 cm. Má krásny kvet so šiestimi okvetnými lístkami. Stopka aj listy, ktoré priliehajú k stopke majú zelenosivú farbu. 

 

Tulipány na nástenku

Vystrihneme deťom maketu tulipánov z kartónu. Necháme deti obkresliť na farebný papier a vystrihnúť. Môžeme prišpendliť na nástenku. Alebo tie, čo sa veľmi pri strihaní nepodaria, môžeme popriliepať na rozetku, ktorú odspodu prelepíme hnedým papierom a vlnkovaným papierom, čím vytvoríme ilúziu košíka plného tulipánov. 

    

 Mozaika z tulipánov

Mozaiky sú vynikajúcim nápadom na spotrebovanie menších odrezkov farebného papiera. Páči sa mi, keď vidím aké farby deti kombinujú. Mne by určite nepadlo vhod dať vedľa seba oranžovú a červenú alebo svetlohnedú a hnedú... Teraz ani nevadí, že neiktoré deti nevedia strihať ani v štvrtej triede a predsa majú krásny obrázok. 

Vytlačíme si maketu tulipána, rozstriháme. Podľa rozstrihaných kúskov vystrihneme farebné diely, ktoré prikladáme na vytlačenú inú maketu. 

 

Tulipány v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/hrame-sa-s-legom/260-tulipan 

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/628-tvorime-jarne-dekoracie-2

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1649-ucime-sa-o-tulipane