Tvoríme na pracovnom vyučovaní

alebo ako sa to dnes volá - na technike.

Často sa s deťmi na matematike rozprávame ako kedysi ľudia merali a vážili. Jednou z objemových mier zaužívaných u nás bola aj HRSŤ. A tak sme si aj na tomto príklade ukazovali, že prečo bolo dôležité zjednotiť miery a váhy. jeden nameral 25 g a iný 35 g fazule v hrsti. podobne si s piatakmi ukazujeme ako sa meralo dĺžkovou mierou lakeť. Niektorých to zaujme a doma rozprávajú čo sa naučili. Žiaľ väčšinu detí nie - z mojich skúseností - berú to ako hranie sa, čo už v tomto veku považujú za nudné. Śkoda! Škoda, že im také nerozprávajú doma ako to kedysi robila mne moja strará mama a otec. 

Na jeseń sa viac odporúča jedávať strukoviny a husté polievky či prívarky. Nuž si so žiakmi na technike robíme darčekový balíček, ktorý donesú domov. Doma majú navariť a urobiť video s postupom varenia, ktoré ukladáme na stránku školy. Nuž - prepájame školské predmety. A doma snáď pomôžu mamičke a jeden deň navaria miesto nej. 

Našijeme vrecúška z bavlnennej látky široké 15 cm a vysoké 25 cm. Uháčkujeme z Perlovky šnúrky na zaviazanie. navážime bielu a červenú fazuľu, pohánku, šošovicu a suchý hrach. My sme vážili po 25 g. Vsypeme ich do mikroténového vrecúška a zaviažeme. Do ušitého vrecka vložíme vrecúško so strukovinami a vrecúško s korením od Silvinky, ktoré kúpite v Davidkovom korení (www.davidkovokoreni.sk) na internete. 

Ručne alebo na počítači napíšeme recept na papier, poskladáme a priložíme do vnútra ušitého vrecúška.

 

Recept som vybrala z kuchárskej knihy Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej z vydania v roku 1914. 

"Strukoviny namočíme na dve hodiny do studenej vody. Následne prepláchneme a vsypeme do hrnca s čerstvou vodou. Na miernom plameni varíme asi štvrťhodiny. Pridáme nakrájané rovnaké množstvo koreňovej zeleniny. Zase varíme asi štvrťhodiny. Vsypeme 1 čajovú lyžičku korenia os Silvinky, polovicu čajovej lyžičky jodidovanej soli a rovnaké množstvo na hrubo nastrúhaných zemiakov ako strukovín. varíme zase asi štvrťhoiny na miernom plameni. Prikryjeme a odstavíme."

Nakoniec urobíme na tvrdý papier kartičku s názvom a zložením balenia, ktorú prichytíme ku zviazanému balíčku. 

P.S.: Niektoré deti naozaj zaujme listovanie v starej kuchárskej knihe - veď v ktorom múzeu im dajú do rúk viac ako sto rokov starú vec?! Často im ukazujem jeden z textov: "Posunieme rajničku tam, kde plamienok menej páli." A ako zaujímavosť im ukazujem vtedajšie recpety na zmrzlinu - mrazenô a na nete potom hľadáme ako vtedy vyzerala chladnička a komora a podobne. Dejepis ako vyšitý!

 

Iné podobné tvorenie

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1951-darcek-pre-gurmana-3 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri