Na internete som úplnou náhodou našla recept na nápoj zdravia a jednou z ingrediencií bolo tajomné TIBI.  Hľadala som ďalšie informácie a tibi ma tak zaujalo, že som ho hneď objednala. Nápoj Tibi je známy aj pod názvom japonské morské kryštály, živé zrnká, alebo tiež vodný kefír. Tibi prišlo a hneď som ho aj vyskúšala. Ako som to robila ja:

tibiIngrediencie:

  • 2l prevarenej ochladenej vody (aby sa odstránil chlór),
  • Tibi - asi 2 polievkové lyžice,
  • cukor - 4 - 5 polievkových lyžíc (dala som 3 PL trstinového a 2 PL repného),
  • sušené jablká (môžu sa použiť sušené slivky, hrozienka, figy a pod., ale nesmú byť sírené, potom ich treba umyť),
  • chuťová prísada, dala som bylinky medovku a mätu (môže sa použiť škorica, klinčeky, aníz, fenikel a pod.),
  • prekrojená polovica citrónu alebo limetky (pozor na šupu, treba ju umyť, prípadne odkrojiť), ja som dala trošku prírodnej citrónovej šťavy.

 Tibi

Do 2l fľaše som dala vodu, cukor a šťavu z citróna a premiešala som to, pokiaľ sa cukor neroztopí. Pridala som TIBI, bylinky a jablká. Premiešame, ale POZOR! nemiešať kovovou lyžicou! Treba umelohmotné alebo drevené "miešadlo" (ja som to miešala prevrátenou stranou varechy). Necháme 2 dni pri izbovej teplote pracovať a potom to scedíme cez UMELOHMOTNÉ SITKO, dáme do chladničky a popíjame. To, čo nám zostane v sitku preberieme, kryštáliky Tibi odložíme do pohára a použijeme na ďalší nápoj. A tak dookola ... meníme sušené ovocie a meníme koreniny...a vždy máme lahodný zdravý nápoj inej chute. Záleží len od nás.

Odporúčam piť večer, lebo to obsahuje 2-3% alkoholu.

Pozn: Kryštály Tibi sú živé zrnká, rastú a množia sa. K životu im stačí len voda a cukor. Preto ak sa vám zdá, že tam ide veľa cukru a tak to bude sladké, nieje to pravda, lebo práve cukor spotrebujú živé kryštáliky.

No a čo to to tajomné TIBI je? (mne to vonia ako zrnká voňavého hrozna IRSAI OLIVER). Prečítajte si napríklad tu: http://tibi.kevar.sk/