Ako frgál

Múčniky

Vybrať iné recepty v tento kategórii
  •  
  • Vytačiť
  • Doporučiť
  • Facebook zdieľať

Čo budeme potrebovať

1 malý žĺtok
1 polievková lyžica zmäknutej Hery
medzi prsty sušeného droždia – alebo polovica mokka kávovej lyžičky
80 ml vlažného mlieka
25 g práškového cukru
asi 160 g hladkej múky chlebovej

Ako na to

Cukor rozpustíme v mlieku a premiešame s droždím. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Medzi tým si pretrieme žĺtok s maslom. Do maslovej zmesi vlejeme opatrne za stáleho miešania kvások. Nakoniec po lyžiciach vsypeme a stále miešame múku. Vytvoríme hladké vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na ozaj teplom mieste asi hodinu. Potom premiesime a necháme znova vykysnúť asi hodinu.
Môžeme vytvoriť v pekáčiku placku, ktorú naplníme makovou alebo tvarohovou plnkou. Placka má byť vlastne ako pizza - okraj hrubší a stred veľmi tenký, ktorý pokryjeme asi 0,5 cm vysokou plnkou. Takže po upečení je koláč asi vysoký 1 cm.
Pečieme pri 180°C vo vyhriatej rúre asi 20 minút podľa veľkosti a hrúbky cesta.
Vyberieme z rúry a položíme na tanier. Prelejeme trochou pustenej Hery okraje, aby boli lesklejšie a po vychladnutí sa ľahšie krájali.

 

A keby ste ho chceli piecť na šporáku v Zepter panvici, pozrite si náš fotopostup.

Panvičku vytrieme pustenou Herou a vysypeme polohrubou múkou. Vložíme cesto a vyformujeme ho na dno panvice. Vtrieme plnku na stred cesta a roztiahneme tak, aby sme nechali asi 1 cm široký okraj. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme na strednej teplote zohrievať, pokým ukazovateľ na pokrievke nevystúpi na stred vonkajšieho zeleného oblúku. Potom vypneme plyn a necháme asi 15 minút pod pokrievkou piecť. Asi dvakrát počas pečenie zdvihneme pokrievku a utrieme ju do sucha, lebo sa na nej zráža para z pečenia.

  frgál

Detail receptu

  •  
  • Náklady
  • Počet porcií
    0
  • Čas prípravy
    Nešpecifikované
  • Obtiažnosť
    Veľmi jednoduchý
  • Prečítané
    6165

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri