2,5 kg cvikle
1/2 čajovej lyžičky rasce
1/2 čajovej lyžičky feniklových semienok
150 g očisteného a nakrájaného chrenu na tenké kolieska
750 ml vody
70 ml jablkového octa
1/2 čajovej lyžičky soli
70 g krupicového cukru
Uvarenú a očistenú cvikľu pokrájame na kolieska alebo polkolieska ozdobným nožom. Vsypeme do väčšej misy. Zasypeme rascou, feniklom a chrenom. Zľahka premiešame. Necháme v chlade odležať asi polhodinu.
Kým sa varí cvikľa môžeme zmiešať vodu, ocot , soľ a cukor a prevariť. Nálev necháme schladiť.
Cvikľovú zmes vložíme do očistených pohárov. Zalejeme nálevom. Poháre sterilizujeme pri 90 °C asi 12 - 15 minút podľa veľkosti pohárov.