300 ml vlažnej vody
200 g hladkej ražnej múky
300 g celozrnnej pšeničnej múky
2 čajové lyžičky sušeného droždia
1 čajová lyžička medu
1 čajová lyžička soli
1 vajíčko
Všetky sypké suroviny dáme do misy a premiešame ich. Pridáme teplú vodu, med a vajíčko. Vymiesime vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a každú polovicu na štyri rovnaké časti. Spolu by sme mali mať 16 malých žemličiek. Preložíme ich na plech pokvapkaný studenou vodou a necháme odstáť štvrťhodiny.
Pokvapkáme ich vodou posypeme ich semiačkami a pečieme v rúre vyhriatej na 230°C asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte 15 minút.