veľká kačka
4 pomaranče (máme radšej červené)
3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
1 čajová lyžička soli
8 - 10 g celého zázvoru
5 - 6 klinčekov
2 polievkové lyžice medu
1 polievková lyžica pomrveného čerstvého rozmarínu
150 - 200 ml bieleho cuchého vína
Najprv si urobíme marinádu z nastrúhanej kôry dvoch pomarančov, šťavy zo všetkých pomarančov, nastrúhaného zázvoru, potlčených klinčekov, rozmarínu a oleja. Necháme asi pol hodiny postáť. Lepšie sa prepoja chute.
Poumývanú a osušenú kačku ponatierame marinádou zvonku aj zvnútra. Zvyšnú marinádu si odložíme. Vložíme do vyššieho pekáča. Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom. Necháme v chlade asi dve hodiny, ale môžeme aj z rána do večera. Kačku potom vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi pol hodiny. Zvyšnú marinádu rozriedime medom a vínom. Ponatierame kačku a pečieme odokrytú asi štvrťhodinu. Znova ponatierame a zase pečieme asi štvrťhodinu a zase ponatierame, respektíve už prelejeme a dopečieme.
Pri pečení môžeme okolo kačky poukladať aj šalviové listy. Získame tak vynikajúcu šťavu. Podávame s knedľou alebo varenými zemiakmi. My máme radšej s tmavým kváskovým chlebom.