400 g polohrubej múky (Liana na kysnuté cesto), 1/4 čajová lyžička soi, 1 balenie cukor vanilkový z pravej Bourbon vanilky, 100 g kryštálového cukru, 20 g čerstvého droždia,, 180 ml vlažnej šľahačky
75 g rozpusteného vlažného masla, 2 ks žĺtky, nastrúhaná kôra 1/2 pomaranča, šťava z 1/2 pomaranča, 50 g vopred namočených hrozienok v pomarančovej šťave
Na potretie mazanca 1 vajíčko a na posypanie podľa chuti mandľové lupienky.
Najprv si odštavíme pomaranč. Hrozienka nasypeme do pohára a zalejeme pomarančovou šťavou. Necháme namočené asi 2 hodiny. Potom zlejeme pomarančovú šťavu a do cesta použijeme len namočené hrozienka.
Do misy na miesenie cesta rozmrvíme droždie a zasypeme 2 polievkovými lyžicami cukru. Necháme asi hodinu podkysnúť takto na sucho. Prikryjeme látkovou utierkou.
Do vykvaseného droždia prilejeme šľahačku, maslo, žĺtka. Jemne premiešame. V inej miske si zmiešame múku, soľ, pomarančovú kôru, zvyšok cukru a vanilkový cukor s hrozienkami. Obe zmesi spojíme a vymiešame pevné vláčne cesto. Vytvarujeme guľu, ktorú položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysúť asi hodinu.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokryjeme lupienkami mandlí podľa chuti.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C (ak pečiete z Liany, potom so záparou) a pečieme asi štvrťhodiny. Teplotu stiahneme na 150 °C a dopekáme asi trištvrtehodiny. Z rúry vyberieme a necháme vychladnúť prikryté utierkou.
Podávame pokrájané ako krajce chleba s maslom, lekvárom či medom. Ako nápoj je vhodná biela káva, mlieko s medom, či karamelové mlieko.