Mazanec 2

Veľkonočné recepty

Vybrať iné recepty v tento kategórii
  •  
  • Vytačiť
  • Doporučiť
  • Facebook zdieľať

Čo budeme potrebovať

400 g polohrubej múky (Liana na kysnuté cesto), 1/4 čajová lyžička soi, 1 balenie cukor vanilkový z pravej Bourbon vanilky, 100 g kryštálového cukru, 20 g čerstvého droždia,, 180 ml vlažnej šľahačky
75 g rozpusteného vlažného masla, 2 ks žĺtky, nastrúhaná kôra 1/2 pomaranča, šťava z 1/2 pomaranča, 50 g vopred namočených hrozienok v pomarančovej šťave

Na potretie mazanca 1 vajíčko a na posypanie podľa chuti mandľové lupienky.

 

Ako na to

Najprv si odštavíme pomaranč. Hrozienka nasypeme do pohára a zalejeme pomarančovou šťavou. Necháme namočené asi 2 hodiny. Potom zlejeme pomarančovú šťavu a do cesta použijeme len namočené hrozienka. 

Do misy na miesenie cesta rozmrvíme droždie a zasypeme 2 polievkovými lyžicami cukru. Necháme asi hodinu podkysnúť takto na sucho. Prikryjeme látkovou utierkou.

Do vykvaseného droždia prilejeme šľahačku, maslo, žĺtka. Jemne premiešame. V inej miske si zmiešame múku, soľ, pomarančovú kôru, zvyšok cukru a vanilkový cukor s hrozienkami. Obe zmesi spojíme a vymiešame pevné vláčne cesto. Vytvarujeme guľu, ktorú položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysúť asi hodinu. 

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokryjeme lupienkami mandlí podľa chuti. 

Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C (ak pečiete z Liany, potom so záparou) a pečieme asi štvrťhodiny. Teplotu stiahneme na 150 °C a dopekáme asi trištvrtehodiny. Z rúry vyberieme a necháme vychladnúť prikryté utierkou. 

Podávame pokrájané ako krajce chleba s maslom, lekvárom či medom. Ako nápoj je vhodná biela káva, mlieko s medom, či karamelové mlieko. 

Detail receptu

  •  
  • Náklady
  • Počet porcií
    0
  • Čas prípravy
    Nešpecifikované
  • Obtiažnosť
    Veľmi jednoduchý
  • Prečítané
    307

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri