2 polievkové lyžice repkového oleja
200 g cibule
200 g bravčového pliecka
50 g mrkvy
100 g zemiakov
50 g bielej hlávkovej kapusty
4 cherry paradajky
75 g cvikle
soľ, posekaný petržlen, pažítka, vňať mladej cibuľky
Na rozpálenom oleji opečieme cibuľku do sklovita. Pridáme mäso spolu s mrvkou a dusíme asi štvrťhodiny. Pridáme soľ, premiešame. Vsypeme zemiaky a zalejeme vodou. Povaríme na miernom plameni asi 10 minút. Potom vsypeme kapustu, cvikľu, paradajky. Pridáme vriacu vodu. A varíme na miernom plameni ešte asi 15 minút. Občas premiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť asi pol hodinu.
Podávame dozdobené pažítkou alebo petržlenom a prípadne bielym jogurtom.
Mám v triede deti z viacerých krajín. Jeden deň sme si chceli variť v triede podľa receptov od ich rodičov. Dmytro doniesol ako prvý. Pôvodný recept ako som ho dostala od žiaka, keď sme varili jedlá z ich krajín.
Ukrajinská polievka:
1.davam olej
1 cibuľka,potom dávam mäso trochu to smažím ,trochu soľ a červená paprika a ešte trochu smažím.
Ešte odnu mrkvu dávam do toho všetkého že by sa to všetko smažílo.
Potom dám vodí a dávam zemiaky.
Jak už su zemiaky varené dávam kapusty.
Už ked sa to všetko uvarilo dávam trochu pretlaku s paradajky a červenú cviklu.
A dodávam čierny korenie,na konec posipam petržlen.
A hotovo.
Keďže máme v triede alergie na potraviny, musela som ho upraviť. Aj tak Dmytrovi chutilo.