200 ml vlažnej vody
7 g sušeného droždia
30 g masla
480 g Bakery mix Liana
10 g soli
50 g cukru
1 vajíčko
1 žĺtok
1 bielko
1 polievková lyžica studenej vody
V hrnčeku si urobíme kvások z vody, 2 polievkových lyžíc múky a droždia. Do kuchynského robota vsypeme vsypeme múku, soľ, cukor, premiešame. Následne pridáme vajíčko, žĺtok, rozpustené maslo a vykysnutý kvások. Pomocou háku uhnetieme tuhé, ale vláčne cesto. Nesmie byť príliš lepivé. Cesto premiestnime do misy na kysnutie cesta a necháme vykysnúť. V rýchlokyske môže byť aj za polhodinu.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a tvarujeme gule s hmotnosťou asi 100 g. Položíme ich na papierom vystlaný plech, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť ešte aspoň hodinu. Žemle potrieme rozmiešaným bielkom s lyžicou vody. Vkladáme do vyhriatej rúry na 190 °C asi 15 minút.
Pred pečením môžeme posypať sezamom, makom alebo rascou či kryštálikovou soľou.