400 g Liana na svetlý chlieb
100 g zemiakovej kaše (ak zostala, môžu byť aj len varené zemiaky)
1 polievková lyžica pohánkového kvásku
320 - 330 ml teplej vody (zvyknem použiť bublinkovú minerálku izbovej teploty)
2 polievkové lyžice slnečnicového oleja (ak robím len z varených zemiakov, radšej dávam tučný jogurt)
1 - 1,5 čajovej lyžičky soli
Do misy na miesenie cesta vsypeme 200 g lIana na svetlý chlieb, pridáme asi 250 - 270 ml vody a kvások. Citlivo premiešame. Prikryjeme dvomi utierkami - najradšej mám ľanové. A necháme v zadu pracovnej dosky odpočívať asi 12 hodín. Urobíme si rozkvas.
Na druhý deň Pridáme postupne všetky suroviny (ak robíte z varených zemiakov, odporúčam postrúhať alebo pomlieť) a vypracujeme cesto, ktoré necháme v ošatke vykysnúť asi 2 - 5 hodín. Malo by narásť na asi dvojnásobok. Potom ho poatrne preložíme na plech vyložený papierom. Vkladáme do rúry vyhriatej na 230 °C. Pečieme so záparou asi štvrťhodinu. Potom stiahneme teplotu na 200 °C a dopekáme asi trištvrtehodiny.
Keď sa mi nepodarí cesto dostatočne tuhé. Proste sa po nakysnutí akoby rozlievalo, premiešam ho ešte raz a vložím do vytretého hlineného pekáča - v mojom prípade normálneho kvetináča - slaninou a vysypaného múkou Liana na tmavý chlieb. Nechám ešte chvíľu podkysnúť po premiešaní. No a v rúre pečiem pol hodinu pri 230 °C. Potom vyberiem, vyklopím z pekáča, položím na papierom vystlaný pakáč opačne, ponatieram vodou a vrátim do rúry na asi pol hodinu. Hneď po vložení však stiahnem teplotu na 200 °C.