150 g červenej ryže
100 g čerstvej zeleniny (mrkva, kaleráb, karfiol)
1 polievková lyžica masla
soľ
Ryžu namočíme do studenwj vody na dvanásť hodín.
Do hrnca si vlejeme pol litra vody. Necháme ju zovrieť. Do vriacej vody vsypeme scedenú ryžu a jemne dosolíme. Pod odchýlenou pokrievkou varíme asi štvrťhodiny. Pridáme na menšie kúsky nakrájanú zeleninu a stále varíme. Varíme na miernom plameni asi dvadsať minút. Občas premiešame, aby sa nám ryža neprichytila. Lešie sa aj odparí voda. Primiešame maslo a odstavíme. Pripryté pokrievkou necháme pôsobiť asi pol hodinu. Môžeme podávať.
Podávame k varenému alebo grilovanému mäsu. Môžeme však aj len premiešať nastrúhanou mozarelou a podávať ako menej tradičné rizoto.