Letné polievky

 Letné polievky môžeme podávať teplé, vlažné i studené. S pridaním krajca chleba alebo krutónkami ich môžeme považovať za vynikajúci ľahký obed počas veľmi teplého počasia.

Zároveň tieto polievky pomáhajú dodržiavať pitný režim. 

 

 

Uhorková polievka 1

500 ml bieleho jogurtu, 1 väčšia šalátovú uhorku, 2 strúčiky cesnaku, 3 polievkové lyžice čerstvého posekaného kôpru, 1/4 čajovej lyžičky soľ, 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1 čajová lyžička repkového oleja
Odšťavíme - prelisujeme uhorky, cesnak a kôpor do väčšľj nádoby. Vmiešame jogurt. Dochutíme olejom, soľou a korením. Podávame vychladené. Dozdobiť môžeme krutónkami alebo podávať s bagetou.

Uhorková polievka 2

500 ml bieleho jogurtu, 1 väčšia šalátová uhorka, 3 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice posekanej čerstvej bazalky, 1 polievkovú lyžicu mäty, 1 čajová lyžička slnečnicového oleja, 1/4 čajovej lyžičky soli, mleté biele korenie
Uhorku s cesnakom a bylinkami odšťavíme - prelisujeme. Premiešame vo väčšej nádobe aj s jogurtom, olejom a soľou. Primiešame biele korenie podľa chuti. Podávame chladené. Môžeme podávať s ohrančeným toastom alebo bagetkou.

Uhorková polievka 3

2 stredne veľké uhorky, 1 avokádo, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku, soľ, 2 -3 zrnká čierneho korenia, 200 g bieleho jogurtu
Všetko prelisujeme a premiešame. Vmiešame jogurt. Necháme schladiť. Podávať môžeme s klíčkami bazalky alebo inými.

Paradajková polievka 1

4 väčšie mäsité paradajky, 1 menšiu červenú papriku, 2 strúčiky cesnaku, 2 jarné cibuľky aj so zeleneou vňaťou, 1 maličkú šalátovú uhorku, 1 čajovú lyžičku repkového oleja, 1 čajovú lyžičku limetkovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ
Všetky suroviny odšťavíme - prelisujeme. Všetko premiešame vo väčšej nádobe a dochutíme. Podávame chladené s tmavým chlebom.

Paradajková polievka 2

6 mäsitých paradajok, 3 polievkové lyžice čerstvej bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 1 maličkú cibuľu, 1 polievkovú lyžicu sladkej smotany
Všetko prelisujeme a zmiešame so smotanou. Podávame chladené s čerstvým bielym pečivom.

Bryndzová polievka 1

400 g zemiakov, 1 polievková lyžica mletej červenej papriky. 1 čajová lyžička soli, 400 g bryndze, kôpor a pažítka na ozdobenie
Nakrájané zemiaky uvaríme v asi 1200 ml vody bez prikrytia pokrievkou. Do horúceho, ale už odstaveného z plameňa vmixujeme bryndzu a mletú červenú papriku. Polievka sa zahustí rozmixovanými zemiakmi. Podávame na tanieri bohato posypané kôprom a posekanou pažítkou teplé alebo vlažné

Bryndzová polievka 2

400 g múčnych zemiakov, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ pažítka na ozdobenie
Zemiaky rozvaríme spolu s nakrájanou cibuľou a popučeným cesnakom v slanej vode. Do odstaveného rozmixujeme bryndzu. Podávame ozdobené veľkým množstvom posekanej pažítky teplé alebo vlažné. 

Melónová polievka

500 g červeného melónu, 100 g jahôd, 100 ml kondenzovaného mlieka, 1 polievková lyžica medu
Melón bez jadierok spolu s jahodami rozmixujeme a ručne zmiešame s mliekom a medom. Necháme schladiť. Pri podávaní dozdobíme jahodovými a medovkovými lístkami. 

Cvikľová polievka

5 kúskov mladej cvikly, 2 polievkové lyžice posekanej pažítky, 2 polievkové lyžice kôpru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 3 - 4 zrnká čierneho korenia, soľ, 450 ml nízkotučného jogurtu
Cvikľu uvaríme nad parou asi 30 minút. Očistíme a rozmixujeme. Pridáme bylinky... Necháme schladiť. 

 

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

04
mar
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

04
mar
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

30
mar
Zámok SchlossHof Rakúsko

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri