Černice aj tento rok

Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Tam sme ich chodili v detstve zbierať v polovici až koncom augusta.

Dnes ich pestujeme v každej dobrej záhrade. S presunom pestovania černíc do záhrad boli vypestované rôzne odrody - kríčkové či stromčekové - aj odrody bez tŕňov. Podľa odrody a podnebia plody dozrievajú od júna až do septembra.

Černicový džem

Prelisujeme 500 g černíc s 3 – 4 mladými černicovými lístkami. Pridáme 350 g hnedého cukru a ¼ .čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Premiešame. Chvíľu necháme postáť, aby sa cukor začal rozpúšťať. Potom na miernom plameni za občasného premiešania varíme do požadovanej hustoty. Radšej varievam nad parou.
Džem je vhodný podobne ako ríbezľový na lepenie koláčikov z lineckého cesta alebo medovníkov.

Černicový kompót

Na dno 7-decového pohára položíme krúžok pomaranča a citróna bez kôry a pár mladých lístkov z černíc. Zasypeme černicami. Nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice hnedého cukru. Zalejeme do ¾ vodou. Uzavrieme a nad parou sterilizujeme asi 30 minút.

 

Černicová limonáda

100 g černíc, 2 – 3 mladé lístky černíc, 2 – 3 lístky mäty, 2 – 3 lístky medovky rozmixujeme a zalejeme 500 mililtrami 60°C vody. Premiešame a necháme luhovať asi pol hodiny. Potom precedíme do 500 ml vody zmiešanej s polievkovou lyžicou medu. Pridáme polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Podávame chladené alebo s kockami ľadu.

Hrnčekový koláč

1 hrnček mlieka zmiešame s 1/3 čerstvého droždia a 1 vanilkovým cukrom. Necháme nakysnúť. Vlejeme do misy na miesenie cesta. Pridáme 1 veľké vajíčko, ½ hrnčeka oleja a ¾ hrnčeka cukru a 2 hrnčeky polohrubej múky. Všetko dobre rozmiešame a vlejeme do tortovej formy. Husto posypeme černicami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 35 minút.

 

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri