Kaleráb

Keď som kedysi pomáhala pri kurzoch varenia, dozvedela som sa, že kaleráb je špeciálna odroda kapusty, ktorú vyšľachtili tak, aby sa jedol hlavne hlúb. To ma ozaj prekvapilo. Vtedy sme robili nejaký šalát a do neho sme dokonca použili mladé stredné menšie lístky z kalerábov. Bolo to veľmi chutné.

Kaleráb je bohatý nielen na minerály ako je meď, draslík, mangán, železo, kalcium, ale rovnako obsahuje aj vitamín C, B- vitamíny, vitamín A a vitamín K. Jeho dôležitou súčasťou je aj vláknina. Keďže obsahuje málo kalórii, odporúča sa aj pri diétach na chudnutie.

Kaleráb môžete spariť aj variť, či dusiť. Aj pri dlhšom varení sa nestrácajú vysoko hodnotné látky, ktoré obsahuje. Napíšeme si pár receptov, ktoré sa nám doma osvedčili. Hoci my máme radi aj len nakrájaný surový kaleráb s mrkvou a vieme ho hrumkať pri telke.

 Kalerábový šalát

2 väčšie kaleráby, 2 mrkvy, 150 g bieleho jogurtu, 1 polievková lyžica oleja, 1/2 čajovej lyžičky cukru, soľ, 1 polievková lyžica nasekanej pažítky

Kaleráby a mrkvy očistíme a nastrúhame na hrubo. Prelejeme ich v miske zálievkou urobenou z ostatných surovín. Nám chutí viac, keď do neho natrháme aj kúsky stredných kalerábových listov.

 Kalerábové hranolčeky

500 g očisteného kalerábu, 1 čajová lyžička soli, 1/4 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia, 2 polievkové lyžice oleja

Kaleráb nakrájame na hranolčeky. Osolíme a okorením. Necháme v miske odležať asi štvrťhodiny. Pustenú šťavu zlejeme. Môžeme ju použiť do zeleninovej polievky. Hranolčeky poukladáme na papierom vyložený plech. Pierkom potrieme olejom hranolčeky. Vo vyhriatej rúre na 180°C pečieme asi 30 minút.
Hranolčeky sú vynikajúce len tak k telke. Môžeme ich podávať aj s jogurtovým drezingom.

 Kalerábová praženica

200 g očisteného kalerábu, 3 vajíčka, polievková lyžica oleja, jarná cibuľka, soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opečieme na krúžky nakrájanú cibuľu, pridáme na hrubo nastrúhaný kaleráb. Premiešame, osolíme a okoreníme. Primiešame rozmiešané vajíčka v miske. Miešame do zhustnutia. 

 Kalerábový prívarok

500 g kalerábu, dve polievkové lyžice masti, menšia cibuľa, soľ, čierne korenie, 20 g hladkej zemiakovej múky, petržIenová vňať

Na masti v hlbšej panvici popražíme cibul'u, pridáme kaleráb nastrúhaný na hrubo, posolíme, okoreníme a prikrytý udusíme domäkka. Posypeme múkou, premiešame, podlejeme horúcou vodou, povaríme a do hotového privarku vmiešame pokrájanú petržienovú vňať.
Podávame s mäsom na šťave a zemiakami.

 

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri